Bolognese a la Jacob Wismar
Kvällens middag blir hemgjord pizza. Jag har visserligen fuskat (för första gången i mitt liv) och köpt färdigkyld deg och färdig sås men resten blir hemgjort så att säga. Jag tänkte att alla skulle få göra ordning sin egen pizzabit. Det är roligt och man får precis som man själv vill ha det.
Vi är alla mycket förtjusta i köttfärs på pizza så jag passade på att göra ett storkok (dubblade receptet) igår kväll av en härligt mustig Bolognese. Receptet hittade jag i Jacob Wismars ”Familjens Hälsokokbok”. Kötttfärssåsen fick koka längre tid än angivelsen i receptet och den blev helt fantastiskt god. Rekommenderas! Självklart kokade jag åter min bolognese i min Le Creuset-gryta. Världens bästa gryta. Jag har kokat bolognese i denna en gång innan och även den blev hur god som helst.
Bolognese a la Jacob Wismar, 4-6 port
2 morötter
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
smör eller olja till stekning
300 g nötfärs
400 g krossade tomater
4 msk oxfond
2 lagerblad
1 msk flytande honung
1 1/2 tsk kinesisk soja
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 dl vatten
1/2 tsk timjan eller 1/2 tsk oregano
1 1/2 tsk salt
svartpeppar
Riv morötter, gul lök, vitlök och rotselleri grovt. Värm lite smör eller olja i en stor gryta. Fräs grönsakerna med köttfärsen ordentligt. Tillsätt krossade tomater, fond, lagerblad, honung, soja, tomatpuré, vin och vatten. Koka upp. Låt koka under lock på medelvärme 25-30 min. Tillsätt örtkryddorna och smaka av med salt och peppar.

Senaste kommentarer