Kyckling med ugnsrostade rotfrukter
Vad gäller middagsmaten försöker jag att inte fastna i gamla hjulspår och laga samma mat allt för ofta. En rimlig målsättning är att testa åtminstone ett nytt recept i veckan. Det har blivit en hel del rätter från TV-programmet Halv åtta hos mig med lyckat resultat, nu senast kryddig lövbiffsgryta. Varför inte fortsätta på Halv åtta hos mig-temat och testa Kyckling med ugnsrostade rotfrukter?! En klassiskt god rätt som serveras med basilika- och kronärtskockskräm i ursprungsreceptet.
Jag valde att tillaga mina rotfrukter i en airfryer. Det blir både nyttigare (krävs mindre mängd fett) och ofta godare! Det går bra att anpassa rotfrukterna efter eget smak och tycke och vad som ligger hemma i kylen.
Som jag så ofta gör ersatte jag kycklingfilén mot den mer smakrika och mörare kycklinglårfilén, men här är smaken som baken. Jag uteslöt soltorkade tomater då jag inte hade det hemma.
I ursprungsreceptet serveras kycklingen med två såser, en basilikakräm och en kronärtskockskräm. Jag tyckte det räckte med en sås och valet föll på kronärtskockskrämen.
Vi börjar med kycklingen. Den blev verkligen mör, smakrik och god! Oliverna satte pricken över i. Mattias tyckte vinägersmaken var alltför stark. Är man känslig rekommenderar jag därför att ersätta olje-och vinägerblandningen mot denna kycklingdressing som är snarlik, men betydligt mildare.
Kronärtskockskrämen var superb! Riktigt, riktigt god och passade bra ihop med både kyckling och rotfrukter.
Med några modifieringar får även denna rätt högsta betyg. En nyttig och god vardagsmiddag helt enkelt!
Kyckling med rostade rotfrukter, 4 port
Kyckling:
4 kycklingfiléer/8 kycklinglårfilé
3 msk olivolja
6 msk balsamvinäger
3 msk honung
2 klyfta vitlök
1 dl hackade soltorkade tomater
0,5 dl hackade gröna oliver
0,5 dl hackade svarta oliver
Ställ ugnen på 150 grader. Halvera kycklingfilén, stek den i olivolja i några minuter. Lägg sedan i en ugnssäker form. Blanda olivolja, balsamvinäger, honung, och vitlöken i en skål. Lägg åt sidan. Strö över soltorkade tomater och oliver på kycklingen. Därefter häll över mixen på kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, tills den känns klar. Ta ur ugnen.
Rostade rotfrukter:
1-3 msk olivolja
3 rödbetor
2 palsternackor
2 morötter
1 bit rotselleri
1 msk färsk timjan
1 msk rosmarin
Flingsalt
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva rotgrönsakerna i bitar med tycke och smak. Lägg i ugnsfast form eller plåt, ringla över olivolja, och strö över rosmarin, timjan och flingsalt. Skiva rotgrönsakerna i bitar med tycke och smak. Lägg i ugnsfast form eller plåt, ringla över olivolja, och strö över rosmarin, timjan och flingsalt.
Alternativt kör i airfryer. Använd då den mindre mängden olivolja. Tid och grader varierar mellan märket på airfryer.
Kronärtskockskräm:
250 g kronärtskockshjärta på burk
0,5-1 dl turkisk yoghurt
1 msk olivolja
0,5 klyfta pressad vitlök, pressad
1 msk pressad citron
salt, peppar
Krama ur kronärtskockan och mixa den i en skål. Pressa vitlöken och rör ned i skålen med turkisk yoghurt och resterande ingredienser.
Senaste kommentarer