Check på den

Jag börjar känna mer och mer stress inför julen som närmar sig med stormsteg. Jag vill bara stanna upp tiden och försöka komma ikapp. Jag är på kurs i 3 dagar ute i ”middle of nowhere”, åker tidigt, kommer hem sent och hinner därför knappast utföra några ärenden eller göra saker som jag skulle behöva egentligen. Jag är bjuden på två olika events jag hade velat gå på men tyvärr inte kan på grund av kursen. Det känns både stressande och beklagansvärt. Jag ska på en hälsoundersökning hos To Care i nästa vecka. På Underbara Barn-mässan fick vi bloggare ett presentkort på detta i vår goodiebag och nu har jag bokat in en tid. Men först måste jag hitta tiden att ta mig dit för provtagning innan läkarbesöket, det får bli på torsdag eller fredag. På onsdag är det fika och utställning av barnens alster på Filippas skola på eftermiddagen och på torsdag är det luciafirande på eftermiddagen på Gustafs dagis. På onsdag har jag julfest på mitt jobb men det hinner jag bara inte med då jag dels har kursen, dels fikat och utställningen i skolan. Samtidigt ska jag försöka jobba som vanligt på torsdag och fredag. Puuuuuh….!

Till varje jul (och även midsommar) bakar jag alltid minst en omgång hemgjort tunnbröd. Det ville jag göra även i år. Det blev en bock i kanten på det ikväll då jag tog mig tiden att fixa detta. Jag har fått upp snitsen nu. Det går snabbt och smidigt. Nu kan vi därmed njuta av detta bröd till jul även i år.

Hemgjort tunnbröd

steg 1:

15 g (¼ paket) färsk jäst
2 msk strösocker
50 g smör
2 msk ljus sirap
1 tsk krossad anis
1 tsk krossat fänkåls frön
1.5 tsk salt
2.5 dl mjölk 3%
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl special

steg 2:

300 g varm nykokt potatis (skalad)
1.5 dl vetemjöl special
1.5 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke och häll i strösocker. Smält smöret och värm med mjölk, sirap, kryddor och salt till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om ordentligt. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör ihop till en kladdig deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme. Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt vetemjöl och rågsikt tills den inte kladdar längre. Dela den i små bitar och kavla ut till tunna runda kakor. Stek bröden på medeltemperatur i en torr stekpanna, någon minut på varje sida, tills det fått lite färg. Var försiktig så du inte steker för länge, då blir brödet hårt och knaprigt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.