Ljusterapi och saltbehandling

 

Ljusterapi och saltbehandling på Stockholm Saltspa

Ljusterapi och saltbehandling på Stockholm Saltspa

Nu har årets mörkaste årstid intagit vårt avlånga land. Jag gillar det inte alls. Mörkret får mig att känna mig trött och det känns tungt, framför allt att gå upp på morgonen. Jag tar D-vitamintillskott eftersom solen står så lågt på vintern och inte hjälper kroppen att producera detta viktiga vitamin. Men det är ändå viktigt att ta vara på det dagsljus som ges. Dagsljus gör att man blir piggare, det hjälper hjärnan att anpassa dygnsrytmen och gör att man sover bättre. Att tända lampor hemma kan hjälpa till viss del även om vanliga lampor saknar det blåa ljus som är det som är mest uppiggande och som just dagsljus innehåller. Så har du möjlighet försök vara utomhus, kombinera gärna med en stärkande promenad.

Det finns dock fler knep att ta till för att tanka ljus och därmed ny energi. Det ena är att skaffa sig en ljusterapilampa. Perfekt att ha på skrivbordet när man jobbar. Man kan också gå på ljusterapi. Ljusterapi och saltbehandling testade jag idag på Stockholm Saltspa.

Aicha Gaye som är VD och delägare hälsar oss välkomna.

Aicha Gaye som är VD och delägare hälsar oss välkomna.

Andrea och Camille från Macacos berättar om sina bowls och superbär.

Andrea och Camille från Macacos berättar om sina bowls och superbär.

Saltbehandlingen och ljusterapin utförs i ett rum som är täckt av vitt salt från tak till golv. Man har på sig sina vanliga kläder men är antingen barfota eller sätter på sig tofflor som finns att låna. I rummet finns sedan sköna solstolar som man slår sig ned i. Dessa är vända mot väggar med starkt lysande ljusrör. Själva saltbehandlingen går till så att man slår sig ner i saltrummet, ett aggregat sätts på och det sprutas in bergssalt i form av småpartiklar i rummet. Det känns knappt alls, så finfördelat är det. Eventuellt kan man känna lite salt på läpparna. Tar man saltbehandling i kombination med ljusterapi sätts även lysrören på. Sedan sitter man där, njuter av lugnet och energin som sprider sig i kroppen. Vill man kan man läsa en tidning men kombinerar man med ljusterapi ska man helst inte blunda. En kombinationsbehandling är 45 minuter.

Behandlingsrummet för saltbehandling och ljusterapi.

Behandlingsrummet för saltbehandling och ljusterapi.

Behandlingen utförs i vanliga kläder och gärna barfota.

Behandlingen utförs i vanliga kläder och gärna barfota.

Härligt att få gräva ner fötterna i det sköna saltet.

Härligt att få gräva ner fötterna i det sköna saltet.

Den här typen av behandling är bra för allt från astma, förkylning, ledinflammationer till hudåkommor som psoriasis och eksem. Saltet öppnar nämligen upp luftvägar, detoxar och lugnar irritationer på huden. Både saltbehandling och ljusterapi har vetenskapligt stöd. Salt är ett naturligt ämne som har läkande effekt. Salt förstör bakterier och svampar och stimulerar därmed immunförsvaret. Ljusterapi påverkar hjärnan, som är mycket ljuskänslig. Ljuset stimulerar våra ”må-bra” hormoner och gör oss piggare, gladare och mer harmoniska.

Även andra aktiviteter erbjuds på Stockholm Saltspa. Bland annat yoga som utförs i detta vackra rum.

Även andra aktiviteter erbjuds på Stockholm Saltspa. Bland annat yoga som utförs i detta vackra rum.

På Stockholm Saltspa erbjuds även healing, saltyoga, massage och andra spabehandlingar.

Vi bjuds på härliga acaibowls från Macacos och får dessutom fina armband tillverkade av kärnorna i frukten.

Vi bjuds på härliga acaibowls från Macacos och får dessutom fina armband tillverkade av kärnorna i frukten.

I lokalerna, som för övrigt ligger i Gamla Stan i Stockholm, huserar även företaget Macacos. Ni har väl hört talas eller till och med kanske även testat den helt underbara näringsbomben Açaíbowls? Açaí är en frukt som är ett riktig superfood. Den innehåller massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Fryst Açaí  mixas helt enkelt med en bit banan och honung eller agave och vips får du en näringsrik Açaíbowl med glassliknande konsistens. Bara att toppa med sånt man gillar som granola, bär och frukt, jordnötssmör och liknande.

Supernyttig och supergod acaibowl!

Supernyttig och supergod acaibowl!

Macacos superfrukter fryses ner direkt efter plockning. Detta för att bevara all dess näring, vitaminer, smak och färg. Deras frukter växer vilt i Amazonas. Idag erbjuder Macacos tre stycken frysta superfrukter som är packade i 100 g förpackningar. Ytterligare en nyhet är på väg in men de som finns är Cajá, känd som återhämtningsfrukt, Acaí  som är kungen av superfrukterna och innehåller mest antioxidanter av alla frukter och bär samt omegafetter, järn och flera andra vitaminer, mineraler och fibrer och slutligen Graviola som har en lugnande effekt och därmed passar extra bra att äta på kvällen. Jag fick testa deras Açaíbowl och det var supergott! Jag köpte med mig sex stycken påsar Açaí hem så att jag kan göra mina egna bowls. De finns även att köpa i frysdisken på tex Ica.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Stockholm Saltspa. Efter behandlingen kände jag mig mycket piggare, fräschare och gladare. Man gick verkligen ner i varv. Det som rekommenderas är minst fem saltrumsbehandlingar för vetenskapligt påvisad effekt, men många känner effekt redan efter en eller ett par behandlingar. Värt att prova tycker jag! Och missa för allt vad ni gör inte Macacos och deras bowls – mums!

Som bonus får ni här ett härligt grönt Açaíbowl-recept, 1 port

1 avokado
100 g (en förpackning) fryst Macacos açaí
1 msk hampaprotein
0,5 dl kokosmjölk
0,5 lime
1 tsk dadelsirap, valfritt
0,5 banan, valfritt

Mixa alltsammans i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av och addera eventuellt mera banan, kokosmjölk eller lime. Toppa med bovete-crunch, färska bär och frukter samt rostade kokosflakes.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *