Chiligryta mitt i sommaren
Visst kan man äta gryta mitt i sommaren! Det är lika gott när som helst på året. Funkar varma som kalla dagar. Det är bara att anpassa tillbehören efter väder och vind så har du en säsongsanpassad måltid även om basen är en gryta.
Tacos var det länge sedan vi åt och vi var alla lite sugna på det. Inte undra på att det är svenskarnas fredagsfavoritmat. Att få duka upp ett bord med massa goda tillbehör som sallad, gurka, tomat, ost, guacamole, rödlök, paprika, rädisor, majs, gräddfil/kvarg, tacosås, tacoskal, fahitasbröd och kött till det. Att få välja det man själv vill ha och sedan faktiskt få äta maten med händerna om man vill det utan att mamma och pappa tjatar om att använda bestick. Himmelriket!
Det är här grytan kommer in. Istället för tacokryddad köttfärs gjorde jag en chiligryta. Personligen föredrar jag helt klart denna framför köttfärsen. Chiligrytan var fantastisk! Vilka smaker, vilket kött! Jag hade köpt ekologisk högrev. Lite dyrare – mycket bättre! Baconet var Scans bacon från rapsgris – extra saftigt och mört. Receptet hittade jag på bloggen Matplatsen. Den här chilin måste ni bara laga! Dessutom blev grytan perfekt en tokregnig dag som denna har varit…!
Chili på högrev, 6 port
1.2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeño
3 st finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn
Kryddblandning
1 msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten
Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.
Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 – 3 dagar. Chilin blir bara godare av det. Servera med valfria tillbehör.
Gud va gott ! Det ska jag testa när vi kommer hem från semestern 🙂
Kram