Chiligryta mitt i sommaren

Visst kan man äta gryta mitt i sommaren! Det är lika gott när som helst på året. Funkar varma som kalla dagar. Det är bara att anpassa tillbehören efter väder och vind så har du en säsongsanpassad måltid även om basen är en gryta.

Tacos var det länge sedan vi åt och vi var alla lite sugna på det. Inte undra på att det är svenskarnas fredagsfavoritmat. Att få duka upp ett bord med massa goda tillbehör som sallad, gurka, tomat, ost, guacamole, rödlök, paprika, rädisor, majs, gräddfil/kvarg, tacosås, tacoskal, fahitasbröd och kött till det. Att få välja det man själv vill ha och sedan faktiskt få äta maten med händerna om man vill det utan att mamma och pappa tjatar om att använda bestick. Himmelriket!

Det är här grytan kommer in. Istället för tacokryddad köttfärs gjorde jag en chiligryta. Personligen föredrar jag helt klart denna framför köttfärsen. Chiligrytan var fantastisk! Vilka smaker, vilket kött! Jag hade köpt ekologisk högrev. Lite dyrare – mycket bättre! Baconet var Scans bacon från rapsgris – extra saftigt och mört. Receptet hittade jag på bloggen Matplatsen. Den här chilin måste ni bara laga! Dessutom blev grytan perfekt en tokregnig dag som denna har varit…!

Chili på högrev, 6 port

1.2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeño
3 st finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning

1 msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten

Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.

Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.

Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 – 3 dagar. Chilin blir bara godare av det. Servera med valfria tillbehör.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Fröken M skriver:

    Gud va gott ! Det ska jag testa när vi kommer hem från semestern 🙂
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *