En bra start på degen
För någon månad sedan besökte jag Saltå Kvarn där jag fick en inspirerande baklektion av surdegsproffset Manfred Enoksson. Med oss hem fick vi en varsin surdeg som lever och frodas i min kyl. Har du inte ork att göra egen surdeg och mata den regelbundet men ändå gillar att äta och baka surdegsbröd är nyheten Kronjäst Surdeg en bra start på degen. Det är en färdig surdeg med vilken man snabbt och enkelt kan baka ett karaktäristiskt surdegsbröd med bra resultat.
Kronjäst har haft färdig surdeg i sitt sortiment sedan 2011 men den kan inte jämföras med denna nya produkt. Kronjäst Surdeg har en ventil på förpackningen vilket gör den lika aktiv sin den aktiva surdeg man gör själv genom att släppa ut den gas som bildas naturligt i en surdeg. Den finns i sorterna råg- och fullkornsvetemjöl. Priset ligger runt 20 kr per förpackning. Något dyrt med tanke på att en hemgjord surdeg bara innehåller mjöl och vatten men perfekt för oss som spontant vill baka ett surdegsbröd och inte har ork, tid eller lust att underhålla en egen surdeg.
Jag fick faktiskt spontant en lust att baka surdegsbaguetter och passade därmed på att använda Kronjäst Surdeg fullkornsvetemjöl. Baguetterna var väldigt enkla och smidiga att baka och degen hade de karakteristiska surdegsegenskaperna och den klassiska lite sura doften. Bubblig och fin deg. Det slutliga resultatet blev fyra mycket lyckade och goda baguetter. En njöt vi av direkt – mjukt, fluffigt inre och perfekt hård skorpa. Resten serveras vid middagsbjudningen som vi ska ha nästa fredag.
Senaste kommentarer