Yakiniku med ris a la Morberg

Jag utnämnde tidigare den nyligen släppta kokbok av Per Morberg Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera till årets julklappsbok. En helt fantastisk kokbok med underbara bilder, recept och dryckesförslag. Jag har redan lagat till Morbergs Ärtsoppa med fläsk och det finns många fler recept jag är sugen på att laga till. Idag blev det Yakiniku med ris från kapitlet Brokiga Morberg. Mycket lättlagad rätt som egentligen inte tar särskilt lång tid att göra. Det gäller bara att planera i tid då köttet ska ligga i marinad i några timmar. Rätten är otroligt smakrik och god och lyckas man skära köttet så där riktigt tunt och fint är det nästan restaurangklass på smak och konsistens. Morberg rekommenderar att man köper kvalitetsris i specialbutik, tvättar riset noga och använder riskokare att få till ett riktigt bra ris. Själva har vi ingen riskokare. Men kanske vore nåt att investera i?!

Per ger tre dryckesförslag.

1: Halvtorr riesling. Det är den lite söta marinaden man måste ta hänsyn till här. Ett tyskt halvtorrt vin med bra fruktsyra blir bäst och Pers förslag är därför No 1 Edition Riesling Kabinett från Moseldalen i Tyskland. Vinet är friskt och fruktigt.

2: En kopp te. Till japansk mat kan man alltid dricka grönt te.

3. Supertorrt öl. Passa på och drick ett japanskt öl. Asahi Super Dry är en ljus lager med matig smak och toner av citrus och majs.

Yakiniku a la Per Morberg

Yakiniku a la Per Morberg

Själva drack vi vatten. Det är ju ändå måndag idag!

Yakiniku med ris, 4 port

600 g entrecote (fryst, för att kunna skivas tunt)
1/2 purjolök
1 röd paprika
sesamolja till stekning
sesamfrön

Marinad:
1 1/2 dl japansk soja
4 msk farinsocker
3 msk mirin (sött vin)
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
3 msk sesamolja

Servering:
kokt jasminris (gärna i riskokare för bästa resultat)
finriven rättika, vitkål eller isbergssallad
japansk risvinäger

Ta fram köttet och låt det halvtina. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Skär köttet i mycket tunna skivor och blanda det väl med marinaden. Ställ i kylen ett par timmar. Skölj och skiva purjolöken, strimla paprikan. Hetta upp sesamolja i en panna och fräs purjolöken och paprikan. Ta upp köttet ur marinaden. Låt det eventuellt rinna av och lägg sedan ner det i pannan. Bryn på hög värme i ca 5 minuter under omrörning, eller tills köttet är klart. Strö över sesamfrön. Servera med kokt jasminris och finriven rättika, vitkål eller isbergssallad och japansk risvinäger.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *