En hälsosam god frukost med Overnight Oats

En hälsosam frukost med Overnight Oats

En hälsosam frukost med Overnight Oats

Har du ont om tiden på morgonen? Kanske hoppar du då över frukosten helt eller tar något snabbt på väg till jobb eller skola. Idag finns det en hel uppsjö på marknaden med bra och nyttiga (och onyttiga) färdiga frukost- och mellanmålsalternativ. De kostar ofta en slant och kan därmed bli dyrt i längden. Men en hälsosam frukost trots tidsbrist är möjlig. Du kanske har ont om tid på morgonen men gott om tid på kvällen för förberedelse. Passa på att göra ordning ett par nyttiga smörgåsar med goda pålägg. Komplettera gärna med chiapudding eller varför inte testa min nya hangup – Overnigth Oats.

Overnight Oats med äpple och kanel

Overnight Oats med äpple och kanel

I USA har overnight oats länge varit populärt och nu börjar dessa slå igenom även här. Overnight oats är egentligen helt vanlig havregynsgröt med skillnad att den förbereds kvällen innan. Enkelt att tillaga är det också. Grundreceptet är havregryn som täcks med vätska som juice, mjölk, yoghurt eller kvarg i en förslutbar burk. Den toppas sedan med färsk frukt eller annan topping. Under natten absorberar havregrynen vätskan. På morgonen är det sedan bara att öppna kylen, ta ut din overnight oats och njuta. Overnight oats kan varieras på väldigt många olika sätt. Det är bara att experimentera sig fram efter vad man själv gillar och har hemma. Gott, enkelt och nyttigt!

Förbered på kvällen, låt stå i kylen över natten, ta sedan ut och njut!

Förbered på kvällen, låt stå i kylen över natten, ta sedan ut och njut!

Här kommer ett receptförslag på en äpple- och kanelvariant som jag testade häromdagen. Krämigt men ändå crunchigt med underbara smaker. Vaniljsmak från sojamjölken (funkar dock lika bra med havremjölk), lite sötma från äppelmos och äppelbitar och lite syrlighet från gojibär. Äpple och kanel bildar dessutom en enhet som höjer alla smaker. Jag älskade den!

Overnight Oats med äpple och kanel, 1 port

50 g havregryn
1 1/2 dl sojamjölk
1/2 tsk kanel
2 msk osötat äppelmos
1 äpple
2 msk gojibär

Täck havregrynen med sojamjölk. Rör i äppelmos och kanel. Toppa med skurna äppelbitar och gojibär. Låt stå i kylen över natten.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Sandra skriver:

    Jag har bara testat over night oats en gång tidigare och msåte ha gjort något fel för det blev inte ett dugg gott. Kanske får ge det en chans till för det låter ju verkligen smarrigt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *