En riktigt nyttig ost- och skinkpaj
Det är så sinnessjukt gott med en krämig ostpaj med valfri fyllning. Det kan nästan inte bli enklare och godare än så! Fyllningen kan bestå av allt från skinka, fisk och kyckling till vegetariska alternativ som broccoli, tomater, lök eller andra grönsaker. Paj är fungerar lika bra till fest som till vardags, till lunch eller middag. Vi bjuder ofta på paj vid större bjudningar. Det går att förbereda, variera och är omtyckt av såväl stor som liten. Vissa älskar pajdegen, andra vill helst bara ha fyllning. Det är enkelt att variera hur nyttig eller onyttig du vill göra pajen. Till vardags försöker vi göra nyttigare varianter. Idag åt vi en riktigt nyttig ost- och skinkpaj.
Det finns självklart olika varianter på nyttiga paj. Vitt, grövre mjöl eller quinoa, med mindre mängd fett eller inget fett alls, med kvarg eller keso. I ostfyllningen kan man använda fet eller mager hårdost, fet eller mager fetaost eller mozarella. Man kan ha i grädde, matlagningsgrädde, mjölk, lättmjölk, kvarg eller keso. Ja, ni hör. Valet är mer eller mindre fritt!
Nyttig ost- och skinkpaj, 1 form
1 dl vetemjöl fullkorn
1 skvätt vatten
300 g skinka eller kassler skurna i små kuber
2 dl riven mager smakrik ost
3 dl lättmjölk
3 ägg
salt och peppar
Blanda till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga botten. Förgrädda på 175 grader i ca 10 min.
Tärna skinkan. Riv osten. Blanda ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Blanda ner skinka och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
2 dl quinoa, okokt
3 1/2 dl vatten (till att koka quinoan)
3/4 dl psylliumhusk/psylliumfröskal
1 1/2 dl rismjöl
1/4 dl kallt vatten (till pajdegen)
1 dl kallpressad rapsolja + 1 tsk till pajformen
2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg quinoa och vattnet till quinoan i en kastrull, koka upp, sänk sedan till medelvärme och koka under lock tills mjukt och fluffigt, ca 14 min. Lägg färdig quinoa i en stor skål. Tillsätt övriga pajskalsingredienser i skålen och blanda väl. Pressa ut pajdegen i formen. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
Pajdeg med keso
1 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
75 g smör
3 msk keso
ev kallt vatten
Häll mjölsorterna i en bunke. Tärna ner rumsvarmt smör och keso och arbeta samman till en smidig deg. Ev måste lite kallt vatten tillsättas. Kavla ut degen till en platt rundel och lägg i pajform. Nagga botten. Förgrädda skalet i 10 min på 200 grader.
Lättare pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kesella mager kvarg
ev. någon matsked kallt vatten
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
Det är ju så gott med paj! Tack för tipsen på olika skal. 🙂
Förlåt men nej vad hemska skal både i smak och konsistens.
Vi tycker det smakar jättebra och gott! Men nej, det är inte en paj gjord på vetemjöl och smör. Går inte att jämföra.