Ett friskt februari

Satsa på ett förkylningsfritt februariFebruari kallas numera ”Vabruari” i folkmun. Februari är månaden med överlägset flest vab-dagar. Känns som var och varannan man känner antingen är sjuk själv eller har sjuka barn. Mina barn har också varit sjuka nu i februari men peppar, peppar har jag klarat mig så här långt.

Det är många nackdelar med att vara sjuk eller vabba. Det ger stort inkomstbortfall, det är tråkigt, man kommer efter på jobbet, det är svårt att komma igång med träningen efter det att man har varit sjuk och mitt i februari kommer dessutom sportlovet då det är viktigare än någonsin att hålla sig frisk. Jag och barnen ska nämligen resa till svärföräldrarna i Östersund då.

Tvål, ColdZyme och handkrämJag vill därför utmana er alla som läser min blogg (och särskilt min bloggkollega Fröken Mela) på ett förkylningsfritt februari! Nu tar vi krafttag! Till min hjälp har jag (ochFröken Mela) fått ett startkit innehållandes en härlig tvål, ColdZyme och en handsalva så att händerna håller sig mjuka och fräscha. Vad har du själv för knep för att hålla dig och barnen friska?

Mats Clarsund, forskningschef på medicinteknikföretaget Enzymatica och svarar här på de vanligaste frågorna om hur du håller dig och familjen frisk under årets sjukaste månad.

Fråga 1: Jag jobbar på ett kontor där vi är flera småbarnsföräldrar och jag har ett viktigt möte om ett par dagar. Hur gör jag bäst för att undvika att bli smittad när andra har varit hemma och vabbat?

Svar: Det bästa sättet att minska risken för att bli smittad är att tvätta händerna ofta. En studie från University of Arizona visar hur ett förkylningsvirus som börjar på handtaget på ytterdörren till ett kontor på 80 anställda sprider sig till hälften av alla anställdas händer inom loppet av fyra timmar. Viruset sprider sig främst via gemensamma ytor som kaffebryggaren, mikron och kylskåpsdörren. Därför är din handhygien central för ditt hälsotillstånd.

Om du dessutom har ett väldigt viktigt möte som du absolut vill hålla dig frisk till kan du använda ett munskydd eller förkylningsspray. Genom att förhindra att förkylning får fäste i svalget undviker du effektivt att bli drabbad av en förkylning. Att bära ett munskydd kan kännas lite överdrivet och fånigt kanske, men är väldigt vanligt i Asien då det både skyddar från att smittas och från att smitta andra.

Fråga 2: Hela familjen ska åka på skidsemester under sportlovet. Vår yngsta blir lätt förkyld. När är det ok att ge sig ut i backen och vad kan vi göra för att inte alla ska bli förkylda?

Svar: Barnets allmäntillstånd avgör om han är redo för backen. Men är han febrig, är väldigt hängig eller har ont i halsen, vilket tyder på en infektion, bör fysisk aktivitet undvikas och om febern håller i sig mer än fyra dagar bör sjukvården kontaktas. Förkylningen smittar som mest de allra första dagarna då snuvan är klar och rinner. Bor ni då i en stuga eller lägenhet kan det vara lätt att förkylningen sprids snabbt. Ta för vana och lära dina barn att tvätta händerna ofta liksom att nysa och hosta i armvecket.

Om ett av barnen är förkylt så låt då han ha sin egen handduk och försök att få barnen att inte leka med samma gosedjur och liknande för att minimera de gemensamma ytorna.

Apoteken har flera bra receptfria produkter, så ta gärna med er ett litet förkylnings-kit på resan. Så ni enkelt kan förebygga och förkorta förkylningen och få ut maximalt av er resa.

Nyligen publicerades också en studie från Yale University som visar att ju lägre temperatur näsan har, desto sämre fungerar immunförsvaret. Så en idé kan vara att värma upp de små näsorna efter en stund i backen.

Fråga 3: Det har blivit dags för mig att vabba igen. Vad hjälper mot förkylning?

Svar: Vanliga huskurer brukar vara kycklingsoppa, apelsiner, brustabletter med C-
vitamin och vitlök och visst är de nyttiga att äta, men det finns dock inga studier på att de hjälper mot förkylning. Det är vila som gäller, så driver kroppen ut viruset av sig självt. Varma klara drycker kan lindra halsont, vid nästäppa hjälper avsvällande nässprayer och febernedsättande och smärtstillande medel kan tas vid behov. Känner du att håller på att bli förkyld kan förkylningsspray hjälpa med att förebygga och förkorta förkylningen, då det skapar en skyddande barriär på slemhinnan i svalget.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *