Ett par burkar med inlagt

Det är säsong att göra inläggningar och safta och sylta. Vad gäller sylt har jag inte köpt sylt på flera år utan vi äter bara hemgjord. Det är enkelt att laga till och är godare och nyttigare. Finns det inte bär och frukt att tillgå i skogen/trädgården eller självplockade i frysen hemma funkar det alldeles utmärkt med bär eller frukt från närmaste affärs frysbox. Egen saft har jag aldrig gjort. Vi dricker bara Fun Light hemma (ajabaja, jag vet, men den är god) och hittills har jag inte känt något behov av att göra egen saft. Inläggningar har jag gjort då och då. Det är däremot något jag skulle vilja göra oftare och något jag tycker mycket om.

Idag tog jag mig i kragen och gjorde ett par burkar inlagda rödbetor. Det är inte alls mycket jobb att lägga in grönsaker, tvärtom. Det gäller bara att se till att ha alla ingredienser hemma så går det på ett kick. Nu har jag inte smakat dagens inläggning, men jag tar för givet att det blir kanonresultat!

Inlagda rödbetor
1 kg rödbetor
4 dl av vattnet från rödbetskokandet
1,4 dl ättikssprit
1 dl socker
7 kryddnejlikor
1 tsk nymald vitpeppar
5 vitpepparkorn

Tvätta rödbetorna ordentligt. Häll cirka 1 liter vatten i en kastrull och lägg därefter i rödbetorna. Koka upp och låt dem därefter koka tills de är nästan mjuka. Samtidigt häller man ättikssprit, socker, kryddnejlikor och vitpeppar i en liten kastrull, låter koka upp och sen kokar ihop under ett par minuter. Ta upp rödbetorna ur vattnet (spara vattnet!) och dra av skalet med fingrarna. Blir det för varmt kan man gott göra det under rinnande kallvatten. Sila av 4 dl av kokvattnet och återför det till kastrullen. Häll i ättiksblandningen och koka upp. Låt koka ett par, tre minuter. Skiva rödbetorna och lägg dem i en väl rengjord glasburk. Häll på lagen ända upp och skruva på locket. Låt helst stå minst ett par dagar innan förtäring så smakerna kan utvecklas ordentligt. Förvara mörkt och svalt. I en källare, i ett svalt skafferi eller i kylen. Öppnad bör man ha den i kylen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *