Problem med smärta och värk?

Idag är vi många som sitter vid datorn timme efter timme. Först sitter vi på kontoret och jobbar åtta timmar. Sedan sitter vi ofta hemma en stund (kortare eller längre) framför datorn och utför diverse ärenden eller kanske bara slösurfar. 60% av oss som arbetar vid datorer får någon gång problem med smärta och värk. Det har blivit ett stort folkhälsoproblem.

För att slippa besvären ska man vara noga med att regelbundet byta arbetsställning samt investera i redskap som är snälla mot kroppen. Jag vet själv att jag inte sträcker på ryggen tillräckligt utan sjunker ihop på stolen framför datorn. Jag måste påminna mig själv då och då att sträcka på mig och försöker variera mig mellan att sitta och stå.

På mitt förra jobb hade jag en mousetrapper. Nu har jag en vanlig mus. Inte ens en trådlös. Jag märker skillnaden direkt i axlarna och ryggen.

På mitt nuvarande jobb erbjuds vi subventionerad massage på jobbet. Massage tillsammans med regelbunden vardagsmotion förebygger och lindrar eventuella besvär som ett stillasittande arbete kan orsaka. Massagen minskar också känslan av stress och ger ökat välmående i största allmänhet. Vi får betala 150 kr för 25 minuter. På fredag ska jag testa för första gången (självklart har jag varit på massage förut även om det är något jag sällan unnar mig, men blir första gången här på jobbet). Ska bli härligt!

Minns ni den ergonomiska musen Penclic Mouse jag skrev om i våras? Jag fick testa den och den var kanon! Den var enkel att använda och kändes skonsam för kroppen. Helt klar värd att investera i. Nu har Penclic även kommit ut med ett minitangentbord, Penclic Mini Keyboard. Föruom att det ska vara snyggt och tilltalande för ögat ska tangentbordet ge en mer avslappnad och naturlig arbetsställning. Detta leder i sin tur till att man motverkar problem och besvär i händer och handleder. Tangentbordet är  endast 5 mm tunt vilket gör att det inte tar upp onödigt stor plats och ger en arbetsyta bättre med plats och vem behöver inte det?! Mitt skrivbord, borde hemma och på jobbet, är fullt med papper och annat mer eller mindre onödigt. Minitangentbordet finns både som trådlöst och trådbundet.

Att ha bra arbetsredskap är A och O för mig. Nu ska jag få hem ett minitangentbord från Penclic att testa. När jag utvärderat den återkommer jag med en rapport.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.