Finmiddag med duk
På vårt matbord har vi till vardags en svart mindre duk som prydnad och svarta matchande bordstabletter som skydd under tallrikarna. Större duk är inte något vi använder särskilt ofta. Igår kväll tänkte jag dock att vi skulle ha en liten finare middag även om det bara var jag, Mattias och barnen. Jag la ut en helt ny röd vacker duk, dukade med de finaste tallrikarna, besticken och finglasen. Elegant värre!
Vi började kvällen med att korka upp en äkta champagne, Louis Roederer Brut Premier. Varför bara dricka skumpa till nyår och jubileum/födelsedagar? Jag tycker man kan festa till även vid andra tillfällen. Livet är till för att njutas av! Champagnen var verkligen supergod och vi njöt av varenda droppe!
Till middag blev det grillad rostbiff, pommes, grönsaker och såser. Till efterrätt hembakad kladdkaka med grädde och hackad dajm. Riktig fest en helt vanlig lördag. Sätt guldkant på tillvaron du med!
Kladdigaste kladdkakan, 10-12 bitar
200 g mörk choklad 70%
4 ägg
4 dl socker
200 g smör
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen. Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt, då blir kakan inte seg och kladdig. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädde i mitten av ugnen i ca 30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde pudrad med lite kakao.
Senaste kommentarer