Frögröt gjord på steel cut oat

Frögröt gjord på steel cut oat

Frögröt gjord på steel cut oat

Jag tycker att frukosten är dagens bästa och kanske godaste mål. Man vaknar efter en god natts sömn, förhoppningsvis utvilad och hungrig. Då får man äntligen bryta fastan (break fast). Det är A och O att äta efter nattens fasta så att kroppen får de byggstenar den behöver för att klara dagen med alla dess måsten. Fokusera på att äta sånt som kroppen behöver. En god, mättande och nyttig frukost är det bästa sättet att inte bli sugen på ”fel” saker resten av dagen. Nu när hösten kommer gör gröten comeback på mångas frukostbord. Min frukost består ofta av gröt med olika toppings och mjölk och till detta ett par smörgåsar. Nu har jag testat frögröt gjord på steel cut oat.

Gröten har en koktid på 6-7 minuter i kastrull.

Gröten har en koktid på 6-7 minuter i kastrull.

Fast och fin i konsistensen.

Fast och fin i konsistensen.

Det är Risenta som precis lanserat en frögröt gjord på steel cut oat. Frögröten kommer i två olika smaker – Dadel & Hasselnöt och Mandel, Cashew & Pekan. Traditionell Steel Cut Oat kommer ursprungligen från USA och namnet kommer från tillverkningsprocessen. Det är stora stålblad som hackar grynen i två eller tre delar vilket resulterar i en speciell textur. Den klippta havren behåller mycket av sin konsistens även efter tillagning, vilket gör att den får en fastare konsistens än vanlig havregrynsgröt. Risenta har använt en extra finklippt variant på Steel Cut Oat jämfört med den traditionella. Det ger en gröt med kortare koktid, koktiden är 6-7 minuter, och krispigare konsistens. Gröten innehåller även olika näringsrika fröer och kärnor såsom chiafrö, psylliumfrö och linfrö samt pumpa- och solroskärnor. Den är fiberrik och helt utan tillsatt socker. De tillsatta dadlarna bidrar istället med viss sötma.

En praktisk återförslutningsbar pip.

En praktisk återförslutningsbar pip.

Grötförpackningen får högsta betyg av mig. Dels är det ingen sladdrig papperspåse utan en bra, stabil papperskartong. Dels består öppningen av en praktisk återförslutningsbar pip. Gröten blir därmed lätt att dosera och man slipper spill och dräll.

En bra och nyttig start på dagen!

En bra och nyttig start på dagen!

Jag tycker gröten får en utmärkt, ganska fast konsistens. Jag gillar inte rinnig gröt. Den har perfekt tuggmotstånd och riktigt god smak. Jag testade smaken Dadel & Hasselnöt och serverade den med tinade hallon, skivat äpple, kanel och mjölk. Gröten är härligt varm och mättande. Komplettera med ett par goda smörgåsar och kanske ett ägg och du får en perfekt start på dagen!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.