Filippas släktkalas 2024
Dern 20 juni 2024 var en stor dag för mitt äldsta barn, Filippa. Det var nämligen hennes 20 års dag. Nu kan hon göra allt själv – rösta, gå på krogen och gå på Systembolaget (för att nämna några saker). Självklart firas detta som vanligt med ett härligt släktkalas. Förra året var det inget vanligt födelsedagsfirande utan studentfirande men i år var det dags för Filippas släktkalas 2024.
Det var fullt hus med stora delar av vår härliga släkt, ca 25 personer plus Fabbe. Maten blev en succé som vanligt. Vi bjöd på grillad rostbiff och på dubbelmarinerad fläskfilé med nytt recept för i år. Vegoalternativ fanns självklart (fejkrostbiff och marinerade quornfiléer). Till detta färdigköpt potatissallad, pestodressad pasta, yoghurtsås med lime och honung, vanlig grönsallad, smör och bröd. Till efterrätt en riktigt härlig jordgubbstårta (tveksam om jag kommer göra den igen, föredrar min klassiker) och hembakta kolakakor. Så gott!
Vädret var perfekt! Växlande molnighet och drygt 20 grader.
Det blev en fantastisk trevlig dag med god mat och dryck och härliga samtal. Tack alla som kom och förgyllde Filippas dag!
Helstekt rostbiff, 6 port
1,2 kg rostbiff eller ryggbiff
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk chiliflakes
1 msk smör
Sätt ugnen på 125 eller 150 grader.
Värm en stekpanna med smör. Krydda köttet med salt, svartpeppar och chiliflakes. Bryn köttet runt om några minuter så att det får färg. Lägg över köttet i en ugnsform. Ställ i nedre delen av ugnen. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt in en stektermometer i köttet. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Ställ svalt och låt kallna. Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Servera tex med potatissallad och rostad lök.
Dubbelmarinerad fläskfilé, ca 10 portioner
3 fläskfiléer (à 500 g)
3 msk smör
Marinad 1
3 vitlöksklyftor
10 dl vatten
2 msk grovt salt
5 kvistar färsk rosmarin
1 tsk grovkrossad vitpeppar eller svartpeppar
Marinad 2
1 vitlöksklyfta
1 citron (strimlat skal och 1/2 dl saft)
2 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin
Dagen före festen: Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfiléerna. Krydda med salt och peppar och bryn runt om i smör. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i mitten på den tjockaste delen av fläskfiléerna. Ugnsstek tills innertemperaturen är 70°C. Skala och skiva vitlökarna. Koka upp vatten, salt, rosmarinkvistar, vitlöksklyftor och grovt malen vitpeppar till marinad 1, låt svalna. Lägg köttet i marinaden så att den täcker köttet. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten, eller minst 8 timmar.
Festdagen: Skala och finhacka vitlöken. Skala citronen med potatisskalare, skär skalet i strimlor. Koka upp lite vatten, lägg ner skalet och låt koka 3 minuter. Häll av vattnet och blanda skalet med 1/2 dl citronjuice (för 10 port), olivolja, rosmarin och vitlök till marinad 2. Skär köttet i skivor och lägg upp på ett fat med kant. Häll på marinaden och låt marinera minst 2 timmar. Låt köttet bli rumsvarmt. Smaka av med salt och vitpeppar.
Marinerade quornfiléer
300 g quornfilé (ca 6 stycken)
1 dl vatten
1 msk balsamicovinäger
1 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1 msk socker
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
Vispa ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg filéerna i en plastpåse och häll i marinaden. Knyt om. Ta en extra plastpåse runt om så att det inte läcker. Låt stå kallt i minst 3 timmar men allra helst över natten. Vänd gärna på filéerna någon gång under tiden.
Yoghurtsås med lime och honung
3 dl turkisk yoghurt
1 lime (rivet skal av hela och saft av halva frukten)
1 msk flytande honung
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Blanda yoghurten med limeskal och saft. Tillsätt honung, salt och peppar.
Bärtårta i långpanna, tårta till ca 20-25 personer
3 ägg x 4
2 dl strösocker x4
2 dl vetemjöl x4
2 tsk bakpulver x4
1 msk vaniljsocker x4
1/2 dl mjölk x4
Fyllning:
Jordgubbssylt ca 400-500g
Marzankräm ca 8-9 dl
Topping:
1 liter vispgrädde
500g färska jordgubbar
250g färska blåbär
200g färska hallon
Gör så här:
Till min tårta använde mig av 4 rulltårtsbottnar. Därför står det x4 bakom ingredienserna. Försök få bottnarna ungefär lika stora.
Vispa ihop ägg och strösocker fluffigt i en bunke, vispa med elvisp. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör ner det i äggvispet tillsammans med mjölk. Rör tills allt blandats men vispa inte runt för hårt.
Bred ut smeten jämt på fyra bakplåtspappersklädda plåtar, ca 30x40cm, det behöver inte vara ända ut i kanterna. Grädda bottnarna en och en på 250 grader 5 minuter. Håll koll på dem, de ska få fin färg. Ta ut och låt svalna helt.
Lägg upp en botten på en bricka, vänd den med bakplåtspappret och ta försiktigt bort pappret så inte botten går sönder. Bred på marzankräm, använd hälften av marzankrämen. Svårt att ange exakt mängd då jag inte mätte till en tårta men jag tycker det ska vara rätt mycket fyllning. Lägg på nästa botten, bred på sylt lägg sedan på nästa botten lägg på ett lager marzankräm till. Lägg på sista botten och toppa med vispad grädde runt om. Sen på med bären. Tårtan toppade jag med grädde och bär samma dag som den skulle ätas. Fyllningen mellan gjorde jag dagen innan så den skulle få sätta sig.
Senaste kommentarer