Galapremiär för Min lilla syster

I måndags var jag på galapremiären på Rigoletto för den svenska filmen Min lilla syster i regi av Sanna Lenken. Filmen har redan vunnit en mängd internationella prestigefyllda priser, bland annat en Kristallbjörn i Berlin, deltagit i Cannes Écrans Junior, fått skådespelarpris i Teheran och Seattle, publikens pris i Göteborg och belönats med en mängd övriga priser och utmärkelser. I huvudrollerna ser vi Rebecka Josephson och Amy Deasismont (även känd som Amy Diamond).

Premiär av filmen Min lilla syster

Premiär av filmen Min lilla syster

Min lilla syster är en film om syskonrivalitet och hur tufft det kan vara att växa upp som ung tjej idag. Stella är precis på väg in i den spännande, men också så skrämmande, tonårstiden. Hennes storasyster Katja är en riktig talang inom konståkning. Stella gör allt för att försöka vara lik sin syster och på så sätt också försöka få lite mer uppmärksamhet av de upptagna föräldrarna. Stella upptäcker att det är något som inte stämmer med Katja. När Stella konfronterar Katja tvingas hon in i en härva av utpressning, manipulation och lögner av sin syster. Stella blir rädd att det ska få förödande konsekvenser för familjen om hemligheten uppdagas så hon håller tyst men mår väldigt dåligt av hela situationen.

Äntligen är det galapremiär av filmen Min lilla syster

Äntligen är det galapremiär av filmen Min lilla syster

En riktigt viktig och mycket sevärd film. Skådespelarna gör en fantastisk insats! Det är ett svårt ämne att närma sig och gestalta men Sanna och skådespelarna har verkligen lyckats mer än väl. Filmen berör mig enormt och väcker upp starka känslor. Vissa scener måste jag titta bort eftersom jag blir så berörd. Jag fascineras av samspelet mellan Stella och Katja som är mycket välspelat och trovärdigt och lyfter hela filmen.

Skådespelarensemblen samlade på scenen

Skådespelarensemblen samlade på scenen

Jag tycker det är toppen att en sådan sjukdom som ätstörningar lyfts fram och sätts fokus på. Ätstörningar har tyvärr blivit allt vanligare och fler och fler insjuknar. Det är främst unga som drabbas och främst flickor men det är viktigt att poängtera att ätstörningar inte är ovanligt bland både pojkar och även vuxna. För varje person med ätstörningar finns det ofta flera anhöriga, och när någon av ens nära och kära drabbas kan det vara svårt att inte dras med. Men det kan också vara svårt att veta vad som behöver göras. Här är tre råd till personer som befinner sig i samma situation som huvudpersonen i filmen.

Våga agera. Att göra eller säga fel är bättre än att inte göra något alls.

Våga ta eget stöd. Var en förebild. Som närstående är du otroligt viktig och du får inte glömma bort dig själv.

Våga fråga. Fråga den som är drabbad om det du undrar över. Lyssna om personen vill prata.

Läs mer hos Frisk & Fri.

Se nu till att se den här filmen. Den har premiär på fredag 15 september.

Galapremiär innebär alltid mängder med godsaker

Galapremiär innebär alltid mängder med godsaker

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.