Nyttigt äppelmos utan tillsatt socker

På min tomt har vi ett äppelträd, två vinbärsbuskar och två pallkragar. Det är inte mycket. Jag skulle vilja odla mycket mera ätbart men tyvärr har vi frekvent, väldigt oönskat, besök i form av rådjur, harar och mördarsniglar. De ger sig på allt som växer… Nu är det äppelsäsong och äppelträdet dignar av röda, krispiga, goda äpplen. Jag kanske är part i målet, men det är faktiskt de godaste äpplena man kan tänka sig!!! Visst har de lite skönhetsfläckar här och där men de är så närodlade och ekologiska äpplen bara kan bli. Passar lika bra att äta som de är eller användas i en äppelpaj eller i ett nyttigt äppelmos utan tillsatt socker.

Goda äpplen från egna tomten.

Goda äpplen från egna tomten.

Idag plockade jag några av de goda äpplena och gjorde mos av. Då moset inte innehåller något socker är hållbarheten i kylen kort, men lägg i små burkar och lägg i frysen. Perfekt att ta fram vid behov. Varför inte göra ordning en större sats och spara till jul och den klassiska skinksmörgåsen!

Nyttigt äppelmos utan tillsatt socker.

Nyttigt äppelmos utan tillsatt socker.

Tillvägagångssättet är enkelt. Skala äpplena och dela i mindre delar. Lägg ner äpplena i kastrull, på med lite vatten och koka tills äpplena är mjuka. Här kan man sedan välja om man vill krydda moset eller inte. Man kan tex ha socker om man nu vill det, men jag vill ha det hemgjorda sockerfritt. Varför inte krydda med goda kryddor som kanel, vaniljpulver, ingefära eller kardemumma. Mixa med handmixer till slätt mos. Lägg upp i rena, varma burkar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *