Gnocchi med färska tomater, mozzarella och salami

Underbart att ha båt när vädret visar sig från sin bästa sida!
Underbart att ha båt när vädret visar sig från sin bästa sida!
Gnocchi med färska tomater, mozzarella och salami
Gnocchi med färska tomater, mozzarella och salami.

Vi har en ny favoriträtt i vår familj – gnocchi med färska tomater, mozzarella och salami. Alla gillar det, och det hör inte till vanligheterna. Kanske den enklaste (om man inte vill briljera som jag gjorde och göra egen gnocchi) men ändå godaste maträtten man kan tänka sig! Passar lika bra till vardags som helg. Och en riktigt bra rätt att laga på båt/husvagn/husbil/stormkök/muurika. Vi lagade rätten när vi var ute med båten i lördags och knappt en smula blev kvar i pannan!

Salamin kan man välja om man vill steka knaprig eller bara servera som den är. Barnen föredrar salamin ostekt. Vilken salamisort man väljer är upp till eget smak och tycke. Vi har testat både milanosalami och tryffelsalami. Så goda båda två. Vill man ha vegetariskt är det bara att skippa salamin. Likadant vad gäller tomatsort. Första gången valde vi körsbärstomater på kvist. På båten i lördags tog vi vanliga kvisttomater. Skulle säga att smaken blir ungefär den samma, men klart det ser lite finare ut med körsbärstomater. Vi valde också att hoppa över basilikan då vi inte är några stora fan av basilika, men jag tror den kan bidra med mycket smak och framför allt med att det ser fint ut.

Magiskt god, lättlagad måltid ni bara måste testa själva!
Magiskt god, lättlagad måltid ni bara måste testa själva!

Gillar ni gnocchi samt vill ha en magiskt god, lättlagad måltid får ni inte missa denna rätt! Bifogar mitt gnocchirecept för den intresserade.

Gnocchi med färska tomater, mozzarella och salami, 4 port

500 g färsk potatisgnocchi
100 g salami
600 g körsbärstomater eller kvisttomater
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger,  gärna vit
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 förp mozzarella (avrunnen vikt ca 250 g)
0,5 kruka basilika
100 g riven parmesan

Koka gnocchin enligt paketet.

Lägg salamin i en stekpanna och stek den krispig, ca 5 min. Låt rinna av på hushållspapper. Stek gnocchin i samma panna på medelvärme ca 5 min. Lägg på ett fat. Halvera tomaterna (eller skär i båtar för större tomater). Skala och finhacka vitlöken. Stek tomater och vitlök på svag värme i olja tills tomaterna sjunker ihop, ca 5 min. Tillsätt vinäger och krydda med salt och peppar. Vänd ner gnocchini, bryt mozarellan i mindre bitar och fördela mozzarellan runt om. Stek ca 1 minut så att mozzarellan smälter. Toppa gnocchin med salami. Garnera med basilika och parmesan.


Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *