Godaste äppelkakan

Godaste äppelkakan

Godaste äppelkakan

Som jag har skrivit tidigare dignar äppelträden just nu av härliga äpplen av olika slag och sorter. Det gäller att suga ut så mycket av säsongen som möjligt genom att baka, sylta, safta och musta. Att göra äppelmust har jag själv aldrig testat, men baka har jag gjort desto oftare. När vi hade gäster i helgen gjorde jag verkligen godaste äppelkakan! Alla älskade den! Receptet hittade jag på Allt om mat och är en av deras populäraste äppelpaj. Äppelkakan är verkligen saftig, fräsch och underbart god med en smak av kardemumma och citron. Jag höll igen på sockret något, men det är en smaksak. Hemgjord vaniljsås satte pricken över i!

Hemgjord äppelkaka med vaniljsås!

Hemgjord äppelkaka med vaniljsås!

Äppelkaka med kardemumma och citron, 8 port

Pajdeg:
150 g smör, kallt tärnat
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 tsk bakpulver

Fyllning 1:
5 äpplen, röda
2 msk strösocker
1,5 tsk kardemumma, stött
2 msk smör

Fyllning 2:
2 ägg
2 dl crème fraiche
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronskal, finrivet
2 msk citron, pressad

Tillbehör:
vispad grädde, vaniljglass, eller vaniljsås

Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 minuter, tills det fått lite färg.

Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 0,5 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.

Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraîche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.

Täck pajbotten med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.

Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.

Vaniljsås

5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
5 äggulor
1 1/2 dl socker
3 msk maizena
25 g smör

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken. Ha i både stång och frön för att få ut så mycket smak som möjligt. Ta av från spisen. Låt stå och dra 10-15 min. På så sätt kommer smakerna fram bättre. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet. Vispa helt slätt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar ordentligt. Se till att det inte kokar. När du tycker att konsistensen är lagom krämig tar du bort kastrullen från plattan och lägger i smöret. Rör om tills det smält in helt och krämen blivit blank och fin. Häll krämen i en bunke och täck med plast. Låt svalna och stoppa sedan in i kylen. Håller i ca 3 dagar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *