Gör din egen paneer
Jag älskar indisk mat. Finns det något godare än Chicken Tikka Masala med ris och garlic naan-bröd?! Den godaste är den man äter/köper i indiska restauranger (även om de flesta som jobbar i indiska restauranger kommer från Bangladesh). Jag älskar även den vegetariska rätten Palak Paneer. Och Paneer Butter Masala också för den delen. Gör din egen paneer. Det är jättelätt! Här ska jag visa er med enkla steg hur man går till väga. Receptet till denna variant på paneer kommer från Bönor, ärtor, linser av Jenny Damberg jag köpte för länge sen.
Kärt barn har många namn. Paneer, panir, ponir eller panir. Det är en typ av färskost som är vanlig i det indiska köket. Paneer tillagas genom att man kokar upp mjölk varefter en syrahaltig ingrediens som tex citronsaft eller yoghurt tillsätts. Sedan låter man detta rinna av i en silduk eller kökshandduk. Osten pressas och efter det är den klar.
Paneer
2 l mjölk, helst ohomgeniserad, annars så fet som möjligt
2 tsk salt
1 dl citronsaft
Hetta under omrörning upp mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dra den av plattan när den har kokat upp och rör i salt samt citronsaft. Låt stå i ca 10 minuter. Häll därefter ut ostmassan i en silduk, eller ren kökshandduk placerad i ett durkslag. Vik in handduken över osten och ställ en tyngd ovanpå. Låt stå i ca 15 minuter. Nu är paneeren redo att skäras i bitar som sedan steks gyllene i olja.
Här får ni ett recept på Palak Paneer jag tänkte testa att göra. Receptet hittade jag på Jävligt gott.
Palak Paneer 3-4 personer
1 sats paneer enligt ovan
Rapsolja
2 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g blad- eller hackad spenat
1 msk svarta senapsfrön
1,5 msk garam masalapulver
2 kardemummakapslar
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar
Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en kryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klytor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
Tärna och stek under tiden paneeren. Låt dem rinna av på hushållspapper när de är klara och gyllene.
När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.
Senaste kommentarer