Gör dina egna
Idag har vi ätit en helt fantastiskt god lunch. Jag gjorde hemgjorda köttbullar. Slår alla köpeköttbullar med hästlängder! Är dock inte helt säker på att barnen verkligen föredrar hemgjorda framför köpta, de har ”vant” sig vid smaken av fabriksgjorda. Vi vuxna skulle i alla fall garanterat välja hemgjorda framför köpta.
Jag stekte köttbullarna på en plåt i ugnen. Ca 20-25 minuter i 200 graders värme. Rulla, lägg på plåt, skjuts in i ugnen, skaka om några gånger. Resultat: Helt perfekta, runda, hela, fina, välsmakande köttbullar. De blir godare, nyttigare och du slipper besvär med att steka och du slipper definitivt besvärande stekos.
Till köttbullarna serverade jag pasta, grönsaker och den bästa tomatsåsen du kan tänka dig. Helt gudomlig! Smakrik, nyttig och bara underbart god. Det är lite meck att göra den och det tar tid, men det är det värt alla gånger. Sedan är det ett perfekt sätt att ta hand om grönsaker som börjar sjunga på sista versen.
Köttbullar, ca 4 port
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar
Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl mjölk och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.
Tomatsås (recept från svt – Niklas mat)
6 färska tomater
2 hela vitlökar
2 paprikor
3 gula lökar
2 färska chilipeppar
1 morot
1 burk passerade tomater
Olja
Vitvinsvinäger
Salt
Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 150-175 grader i ca 1-1,5 h. När grönsakerna är rostade och rotfrukterna mjuka är de klara. Ta bort skalen från löken. Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med vitvinsvinäger och salt.
Senaste kommentarer