Gör dina egna

Idag har vi ätit en helt fantastiskt god lunch. Jag gjorde hemgjorda köttbullar. Slår alla köpeköttbullar med hästlängder! Är dock inte helt säker på att barnen verkligen föredrar hemgjorda framför köpta, de har ”vant” sig vid smaken av fabriksgjorda. Vi vuxna skulle i alla fall garanterat välja hemgjorda framför köpta.

Jag stekte köttbullarna på en plåt i ugnen. Ca 20-25 minuter i 200 graders värme. Rulla, lägg på plåt, skjuts in i ugnen, skaka om några gånger. Resultat: Helt perfekta, runda, hela, fina, välsmakande köttbullar. De blir godare, nyttigare och du slipper besvär med att steka och du slipper definitivt besvärande stekos.

Till köttbullarna serverade jag pasta, grönsaker och den bästa tomatsåsen du kan tänka dig. Helt gudomlig! Smakrik, nyttig och bara underbart god. Det är lite meck att göra den och det tar tid, men det är det värt alla gånger. Sedan är det ett perfekt sätt att ta hand om grönsaker som börjar sjunga på sista versen.

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar

Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl mjölk och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.

Tomatsås (recept från svt – Niklas mat)

6 färska tomater
2 hela vitlökar
2 paprikor
3 gula lökar
2 färska chilipeppar
1 morot
1 burk passerade tomater
Olja
Vitvinsvinäger
Salt

Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 150-175 grader i ca 1-1,5 h. När grönsakerna är rostade och rotfrukterna mjuka är de klara. Ta bort skalen från löken. Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med vitvinsvinäger och salt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *