Årets första jordgubbar

Årets första jordgubbar

Årets första jordgubbar

Idag skördade jag årets första jordgubbar från vår plantering hemma på tomten. Ser ut att bli ett bra jordgubbsår. Många fina kart som kommer växa till sig de närmsta dagarna och veckorna.

Inget slår hemodlade jordgubbar!

Inget slår hemodlade jordgubbar!

Första skörden kommer i perfekt tajming till midsommarhelgens traditionella släktkalas för Filippa. Hon fyllde 14 år i onsdags, hipp hipp hurra! Imorgon söndag blir det som som vanligt stort kalas. Ska inte avslöja menyn med det är något vi inte bjudit på förut. Tidigare år har vi för det mesta serverat olika pajer och/eller kallskuret med färdig potatissallad. Enkel men god mat som går bra att förbereda och som uppskattas av alla. Vi får hoppas att maten imorgon blir en lika stor succé.

Tårtbotten till Pinocchiotårtan.

Tårtbotten till Pinocchiotårtan.

Idag har vi haft fullt upp med att förbereda så mycket som möjligt inför festen. Bland annat (vill inte avslöja för mycket) har jag bakat tårtbotten till årets Pinocchiotårta och bakat helt fantastiska Dumlekakor. Världens godaste Dumlekakor gör man faktiskt med endast en enda ingrediens – Dumle! Kan det bli enklare?!

Dags att "skrubba" 4 kg färskpotatis.

Dags att ”skrubba” 4 kg färskpotatis.

Bara att ösa på med vatten.

Bara att ösa på med vatten.

Tar max 5 minuter.

Tar max 5 minuter.

Mattias har ”skrubbat” 4 kg färskpotatis med högtryckstvätten. Ett supersmart sätt att snabbt och enkelt skrubba färskpotatis när man är många, som tex till midsommar.

Läckra dumlekakor.

Läckra dumlekakor.

Enklaste receptet någonsin!

Enklaste receptet någonsin!

Spröda dumlekakor, 15 st

15 Dumle

Det är även väldigt gott att strössla lite hackade jordnötter och/eller flingsalt ovanpå.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta av pappret från dumlekolorna och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna 5 minuter. Låt svalna. Förvara kallt.

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *