Årets första jordgubbar
Idag skördade jag årets första jordgubbar från vår plantering hemma på tomten. Ser ut att bli ett bra jordgubbsår. Många fina kart som kommer växa till sig de närmsta dagarna och veckorna.
Första skörden kommer i perfekt tajming till midsommarhelgens traditionella släktkalas för Filippa. Hon fyllde 14 år i onsdags, hipp hipp hurra! Imorgon söndag blir det som som vanligt stort kalas. Ska inte avslöja menyn med det är något vi inte bjudit på förut. Tidigare år har vi för det mesta serverat olika pajer och/eller kallskuret med färdig potatissallad. Enkel men god mat som går bra att förbereda och som uppskattas av alla. Vi får hoppas att maten imorgon blir en lika stor succé.
Idag har vi haft fullt upp med att förbereda så mycket som möjligt inför festen. Bland annat (vill inte avslöja för mycket) har jag bakat tårtbotten till årets Pinocchiotårta och bakat helt fantastiska Dumlekakor. Världens godaste Dumlekakor gör man faktiskt med endast en enda ingrediens – Dumle! Kan det bli enklare?!
Mattias har ”skrubbat” 4 kg färskpotatis med högtryckstvätten. Ett supersmart sätt att snabbt och enkelt skrubba färskpotatis när man är många, som tex till midsommar.
Spröda dumlekakor, 15 st
15 Dumle
Det är även väldigt gott att strössla lite hackade jordnötter och/eller flingsalt ovanpå.
Sätt ugnen på 180 grader. Ta av pappret från dumlekolorna och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna 5 minuter. Låt svalna. Förvara kallt.
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Senaste kommentarer