Höstens första gryta
Som jag skrev igår är hösten här med mörker och kyla. Man längtar efter värmande, rustik mat som soppor och grytor. I tisdags lagade jag till höstens första gryta. Den har fått stå till sig i kylen så att smakerna gifter sig fram tills idag då den blev kvällens middag. Mycket gott och höstigt! Praktiskt också med en allt-i-ett gryta. Rödbetor, inlagd gurka och/eller lingonsylt passar bra att servera till och extra grönsaker om man så vill. Receptet hittade jag på Hemköps hemsida.
Rödvinskokt högrev med senapskräm, 4 port
800 g tärnad högrev
2 msk smör
0,5 l vatten
0,5 l rött vin
3 grönsaksbuljongtärningar
2 dl steklökar, små och skalade
10 vitlöksklyftor, skalade
2 lagerblad
1 tsk timjan
300 g tärnad bacon
1 palsternacka, skalad
1 morot, skalad
4 potatisar, skalade
flingsalt och peppar
honung
0,5 dl färsk persilja, hackad
0,5 dl färsk timjan, hackad
1 dl crème fraiche
3 msk dijonsenap
Bryn tärnat högrev i en större gryta med smör. Häll på vatten och rött vin. Tillsätt buljongtärning, lök, vitlök, kryddor och hälften av baconet. Låt koka 30 minuter. Tärna rotfrukter och potatis och lägg i grytan. Låt sjuda ytterligare 30 minuter eller tills köttet är mört. Smaksätt med flingsalt, peppar och lite honung.
Knaperstek resten av baconet och strö på vid servering tillsammans med färska örter.
Blanda crème fraiche och senap i en liten skål och servera till grytan.
2 svar
[…] bara, men strålande sol som piggar upp humöret. Perfekt dag för en gryta till middag. Det blev rödvinskokt högrev med senapskräm. Till grytan hade vi smörstekt brysselkål toppat med rostade solroskärnor. Det var hur gott som […]
Höstens första gryta…
I found your entry interesting do I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…