Mungbönspannkaka

Bönor äter jag tyvärr allt för sällan. Det är synd då baljväxter som bönor, ärtor och linser är väldigt näringsrika. De har gott om kolhydrater, fibrer och är väldigt proteinrika, innehåller mängder av B-vitamin, är rika på mineraler och har ett lågt GI-värde vilket innebär att mättnadskänslan varar längre. Det finns många olika sorters bönor att välja bland. Mungbönor har jag endast använt tidigare för att grodda böngroddar. Men de går faktiskt utmärkt att använda till matlagning. Jag testade att göra mungbönspannkaka, inspirerad av ett recept jag hittade hos Saltå Kvarn.

Efter att ha googlat mungbönspannkaka inser jag att det är en vanlig koreansk rätt, kallat bindaetteok.

Mungbönspannkaka

Mungbönspannkaka

Bönorna blötläggs över natten och mixas sedan med vatten och steks som pannkakor. Jag fick ut fyra pannkakor av receptet nedan, men det beror på hur tunna man får dom och hur stora man gör dom. Sedan fylls pannkakorna med valfria tillbehör. Saltå Kvarn föreslår frästa grönsaker och kanske lite ost eller rårivna morötter, grönsallad, kimchi och majonnäs. Jag fyllde mina med köttfärssås, keso och grönsaker. Två stycken med rejält med fyllning blir en perfekt lunch eller middag.

Två stycken med god fyllning blir en perfekt lunch eller middag.

Två stycken med god fyllning blir en perfekt lunch eller middag.

Mungbönspannkaka kanske låter skumt men det var riktigt, riktigt gott. Frasigt och smakrikt! Kombinationen med fyllningen var perfekt. Det här kommer jag garanterat laga till igen!

Bönor i en pannkaka - ja visst!

Bönor i en pannkaka – ja visst!

Mungbönspannkaka

2 dl mungbönor
1 dl vatten 1 dl
1 tsk salt
1/2 gul lök
1/2 färsk chili
Rapsolja till stekning

Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten. Skölj dem sen igen mixa dem sedan tillsammans med vatten och salt till en slät smet. Hacka löken och chilin och vänd ner det i smeten. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i lite rapsolja. Häll i lite smet och låt pannkakan steka tills den får färg på undersidan. Vänd och stek på andra sidan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *