Hur funkar egentligen internet?
Det finns en fråga jag har ställt till mig själv ofta de senaste åren. Hur funkar egentligen internet? Det är begrepp som ettor och nollor, switch och router, molnet, www och http, bitar och byte, wifi och wlan, fiber, protokoll, ip-adresser, VPN, darknet, virus, mask och trojan, cookie, streaming, phishing, catfish och sea lion etc etc. Begrepp många av oss har hört men få vet vad de betyder och innebär. Tur då att det äntligen har kommit en bok jag länge har efterfrågat – Så funkar internet av Karin Nygårds och Johanna Kristiansson.
På ett lekfullt försöker man förklara internets magiska värld och hur allt hänger ihop. Vi får lära oss om nätets historia, fram till idag och hur tekniken bakom fungerar. Det är hårda fakta blandat med rolig kuriosa. Karins smarta texter och Johannas roliga illustrationer kompletterar varandra perfekt och gör boken skojig att läsa och lättare att förstå. Boken Så funkar internet är faktiskt en barnbok. Men en barnbok som passar hela familjen. Det är ibland svåra abstrakta begrepp så det är inte alltid lätt att hänga med, varken för barn eller vuxna. Men man lär sig dock oerhört mycket av att läsa boken. Äntligen börjar jag förstå hur saker och ting hänger ihop och vad de tidigare för mig många gånger okända begreppen och sakerna egentligen betyder och innebär. Nu observerar jag relaterade saker, både hemma och ute i samhället.
Vet ni förresten varför det kallas av surfa på internet? Det började användas av en bibliotekarie i New York första gången 1992, Jean Armour Polly. Hon hade skrivit en artikel om hur man letar information på internet. På den tiden var det mycket svårare än det är idag. Det fanns tex ingen google att använda sig av utan det krävdes tålamod och träning för att bli duktig att hitta på nätet. Jean satt och funderade på vad som också var svårt, kul, krävde träning och tålamod. I rummet där hon satt fanns en tavla med en surfare på. Hon tittade på den och tänkte att precis så är det. Många tyckte det var en bra liknelse och nu är det ett vanligt begrepp att använda när vi pratar om att använda internet.
En annan rätt rolig sak är att allt blir snabbare och mindre. De första datorerna började komma redan på 1940-talet. De var flera hundra kvadratmeter stora. 1956 lanserade IBM en dator med en hårddisk som rymde 5 MB och den vägde ett ton. Idag har vi mobiltelefoner i fickan som rymmer över 100 GB. Det är mer än vad 20 000 hårddiskar från 1956 skulle kunna lagra.
Ja, det finns som sagt massor med roliga och lärorika exempel att välja bland. Det här är en bok som bör finnas i varje modernt och uppkopplat hem (och vilket hem är inte det nu för tiden?!). Om man inte vill läsa den från pärm till pärm funkar den utmärkt som uppslagsverk!
Så funkar internet ingår i serien ”Så funkar det”. Den kom ut i nyversion första gången för ett år sedan med boken Så funkar det hemma och runt om kring av Mats Wänblad. Perfekt bokserie för vetgiriga.
Senaste kommentarer