Barnens Favoriter

Barnens Favoriter, nu i meal-format.

Barnens Favoriter, nu i meal-format.

Allt som behövs för en lyckad tågresa!

Allt som behövs för en lyckad tågresa!

I april i år inledde SJ ett samarbete med min favoritrestaurang Kalf & Hansen som serverar nordisk ekologisk snabbmat med kött-, fisk- och vegetariska frikadeller med tillbehör. Jag älskar verkligen Kalf & Hansens fräscha hälsosamma mat och koncept. Tyvärr är många barn väldigt skeptiska till den här typen av mat, min skeptiska son gillar den inte alls. Nu har SJ vidtagit åtgärder mot detta och presenterar barnmenyn Barnens Favoriter. Menyn förbeställs i samband med köpet av resan. Barnens Favoriter finns ombord på alla SJ-tåg med bistroservering, med undantag av nattåg, från och med den 16 november.

Meny med kyckling och pasta.

Meny med kyckling och pasta.

Menyn kostar 69 kronor. Det finns tre barnvänliga rätter att välja bland. Barnens favoriter ekologiska pannkakor med jordgubbssylt, Barnens favoriter kyckling med ekologiska pastaskruvar och knapriga morotsstavar eller Barnens favoriter kyckling med glutenfria pastaskruvar och knapriga morotsstavar (gluten- och laktosfri). Till det väljs en dryck – mjölk eller Smakis, ombord på tåget. Det ingår också också ett paket ekologiska russin och en Pixibok.

Meny med pannkakor och sylt.

Meny med pannkakor och sylt.

Själva rätterna Barnens favoriter introducerades redan 2015. Det som SJ gör nu är att paketera maten som ett komplett alternativ, ett ”meal” helt enkelt. Att redan vid bokning kunna förbeställa en måltid man vet att barnen uppskattar ska skapa en trygghet för oss föräldrar. Vi vet att maten finns att hämta i bistron och riskerar inte att barnrätterna eventuellt skulle vara slutsålda. Glada barn, glada föräldrar!

Tre pannkakor och jordgubbssylt.

Tre pannkakor och jordgubbssylt.

Kyckling, pasta och grönsaker.

Kyckling, pasta och grönsaker.

Det nya paketerade konceptet känns smart och tryggt för både föräldrar och barn. Bra mat, god dryck, en efterrätt (=russin) och en leksak som kan sysselsätta barnet under resan. Det viktigaste i mealet är dock maten. Att det är mat barnet känner igen och gillar. Mina barn tyckte att maten smakade helt okej. Ungefär vad man kan förvänta sig av tågmat var den spontana reaktionen. Gott men inget speciellt.

Barnen ville smaka av båda rätterna.

Barnen ville smaka av båda rätterna.

Mängden mat var ganska lagom för 10-åringen. På gränsen till för lite mat för 13-åringen. Från 11-12 års ålder bör man välja en vuxenrätt om man inte kompletterar med något mättande. I kycklingrätten var det en bra fördelning mellan pasta och kyckling. Fler morotsstavar hade inte skadat. Gärna ketchup till pastan. Ketchup är en stor favorit hos många barn och skulle garanterat göra rätten ännu mer poppis. Pannkakor är pannkakor och inte så mycket att orda om. Några morotsstavar eller annan grönsak hade dock inte skadat från föräldraperspektiv. Att ha ett paket russin i mealet är genialiskt även om jag gärna hade velat se frukt som ett valalternativ. Russin kan framför allt mindre barn sitta och plocka med i oändligheter och älskas av de flesta.

Perfekt plock för små händer!

Perfekt plock för små händer!

Någon gillar russin!!!

Någon gillar russin!!!

Det jag och barnen undrar över är Pixiböckerna. Riktar sig inte dessa böcker till barn i 1-5 års åldern? Är det dessa åldrar som är den tänkta målgruppen till banmenyn? Klart det inte finns någon bok eller leksak som passar alla åldrar men Pixiböcker känns väldigt mycket småbarn. Mina barn bara tittade på böckerna och skakade på huvudet.

Sammanfattningsvis ger vi menyn Barnens Favoriter tummen upp. Kul att SJ satsar på bra mat och roliga koncept för både stor som liten!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Anton skriver:

    Ombord på SJs tåg så finns det ketchup i bistron. Det är inte alltid den är synlig men det är bara att fråga efter den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *