Inre lugn

Annelie Pompe, författare till boken En äventyrares inre lugn.

Annelie Pompe, författare till boken En äventyrares inre lugn.

Förra veckan var jag på en pressträff Resia Sverige bjöd in till där vi fick veta vilka resetrender och resemönster som råder. Miljötänk och hållbarhet står i högsta grad i fokus även i resebranschen. På plats fanns bland annat äventyraren Annelie Pompe. Hennes historia och berättelser hur hon gör för att leva ett hållbart liv inspirerade mig och fick mig att vilja veta mer. I december förra året gav Annelie ut boken En äventyrares guide till ett inre lugn och den kastade jag mig genast över.

Vänta ett tag, alla kanske inte känner till Annelie Pompe? I korthet, Annelie är en av Sveriges främsta äventyrare som bland annat bestigit de sk 7 summits inklusive Mount Everest och tagit världsrekord i djupdykning (126 meter djupt på ett andetag), expert på mental träning, utbildad personlig tränare och coach. När hon inte är ute på äventyr i världen jobbar hon som föreläsare, expeditionsguide, coach, författare och yogainstruktör.

Bokens framsida.

Bokens framsida.

Åter till boken. En äventyrares guide till inre lugn innehåller sådan som Annelie har kommit fram till hjälpt henne mest i äventyr, vardagsliv och som gett henne livsglädje, dvs superkraften inre lugn. Boken är en sorts guide till hur det inre lugnet och inre harmoni kan uppnås. Genom att stanna, blunda och andas kan man finna riktningen för sitt liv och leva mer autentiskt. Är man lugn på insidan kan man nämligen lättare hantera allt det som dyker upp utanför.

Boken riktar sig till alla som har lite för mycket stress i sina liv. Om man inte hinner återhämta sig och inte hinner stanna upp och fundera över vart man är på väg, så kanske livet inte blir som man tänkt sig. Man behöver helt enkelt lite guidning för att hamna rätt.

Ett inre lugn är inget som bara kommer för att man läser hennes bok. Det kräver träning. Boken består av fyra delar där vi får verktyg till att Stanna, Blunda, Andas och Leva mer autentiskt. De olika delarna går djupare in på Annelies egna erfarenheter och innehåller mängder av olika citat samt 55 övningar och meditationer hon själv använder sig av för att lyckas leva som hon lär. Det inre lugnet infinner sig om man vågar sakta ner, stanna upp och reflektera över var man är och var man egentligen vill vara på väg. Det finns risker med att sakta ner. Man kan bli rastlös. Då är det dags att blunda och blicka inåt, lyssna på kroppen och de djupa tankarna som berättar vad som är viktigt och som gör att man kan leva mer autentiskt. Redan då kan början till ett inre lugn infinna sig. Att ta några djupa andetag kan också hjälpa lugnet på traven.

Boken innehåller många vackra bilder!

Boken innehåller många vackra bilder!

Stanna – Om att sakta ner och göra bättre val, hantera stress, att lyssna på sig själv, ta hand om sig själv och att våga släppa taget
Blunda – Om inre lugn och starkare tankar, meditation och mental träning, mindfulness, andlighet och att hantera jobbiga tankar och upplevelser
Andas – Om att andas bättre, om andning och stress, andning och hjärnvågor, andning och meditation, att hålla andan, andas bra och få ett inre lugn
Lev mer autentiskt – Om personlig utveckling, meningsfullhet och målsättningar, motivation, hantera misslyckanden, bli modigare, finna viljestyrka och vara närvarande

”Om du tar hand om dig själv blir du en bättre medmänniska som orkar ta hand om andra. Om du tar hand om dig själv kommer du antagligen att orka genomföra ditt jobb bättre och vara en bättre partner, förälder eller vän. Det är inte själviskt. Du kan ta hand om både dig själv och andra.”. Ungefär som syrgasmaskerna på flyget!

Jag gillar verkligen den här boken. Det är en bra avvägning mellan Annelies egna erfarenheter och övningar för att uppnå det inre lugnet. Underbara bilder och mysiga, tänkvärda citat. Språket är enkelt och övningarna lätta att förstå. Jag kanske inte köper allt och alla övningar men vi har alla något att hämta i olika grad och utsträckning. Själv ska jag testa ”Bali-smiling-meditation”. Vad det är får ni läsa i boken!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *