Jag lagar husmanskost
Mattias är den som brukar stå för tillagningen av den gamla klassiska husmanskosten hemma hos oss. Det har blivit köttfärslimpa, Wallenbergare, pannbiff, ugnsbakad falukorv etc. Dessa rätter är riktiga klassiker som man kan äta om och om igen utan att tröttna tycker jag.
Ikväll åt jag middag själv här hemma. Mattias var ute och åt med sitt jobb och barnen har under hela påsken varit hos mina svärföräldrar i Östersund (barnen kommer hem sent på torsdag). Jag var riktigt sugen på en annan gammal husmanskost-klassiker, nämligen raggmunkar med stekt fläsk och lingonsylt. Så det blev kvällens middag. En rätt som är riktigt enkel och snabb att laga till och dessutom är det billig mat. Alla rätt alltså! Hemgjord lingonsylt är ett måste till och såklart grönsaker. Idag blev det kokt broccoli. Riktigt gott om man får säga det själv!
Raggmunk med fläsk, 4 port
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis (finriven)
smör
Till servering:
rimmat sidfläsk
lingonsylt
grönsaker
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den fint direkt ner i äggsmeten. Smält smör i en stekpanna. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk, lingonsylt och grösnaker.
Senaste kommentarer