Syrade grönsaker

Surt är super för hälsan! Forskning visar att hur vi mår många gånger återspeglar vår bakterieflora i tarmarna. Obalans i tarmfloran påverkar bland annat immunförsvar, vikten, den psykiska hälsan och kan ge upphov till allergier. Syrade produkter, så kallade fermenterade livsmedel, är otroligt gynnsamt för tarmmiljön. De är fullproppade med nyttiga bakterier. Man ska försöka äta något syrat varje dag för att hålla magen i trim. Satsa på syrade grönsaker, isterband, thailändsk fisksås, yoghurt, smetana och liknande.

Jag har för första gången testat att göra syrade grönsaker själv. Först ut blev surkål, dvs syrad vitkål. Jag lovar, den blev hur god som helst! Godare än surkål man köper i butik. Och inte var det svårt heller. Lätt som en plätt! Den skötte sig själv större delen av tiden.

Vill man inte syra vitkål gör det även bra att syra tex rödkål, salladskål, kålrot, blomkål, morot eller en blandning av någon eller några av dessa. Sen behöver man bara en av dessa grönsaker, 15 g salt per kilo grönsaker, en glasburk och eventuell smaksättning. Smaksättning kan vara allt från kummin, timjan, chili, enbär, dill, vitlök till senapsfrö. Lite beroende på egen smak och grönsak.

Syrade grönsaker

Syrade grönsaker

Syrad vitkål

Vitkål
Salt
Ev krydda, tex kummin, timjan, chili, enbär, dill, vitlök, senapsfrö

Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel eller i matberedare. Blanda kål, salt och krydda och krama för hand i minst 10 minuter. Ett alternativ är att lägga ner allt i en matberedare med ballongvisp och köra cirka 5-10 minuter. Vätskan ska pressas ut och kålen ska ligga i sitt eget vatten.

Gör rent glasburken noga. Lägg sedan ner vitkålen och packa hårt. Undvik hålrum. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Vik gärna över ett helt kålblad som ”stopp”. Lämna ca 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. Stäng burken. Förvara mörkt i rumstemperatur. Jag använder en upp och nedvänd papperskasse som sätts över. Det fungerar lika bra.

I början kan man öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket. När veckan har gått, kolla så det ser ut som lätt kolsyra, dvs små bubblor, i kålen när du vickar på burken. Gör det inte det ge det någon dag till.

Ställ sedan in i kylen i två veckor. Sedan är det klart!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *