Julbord på Rökeriet Fjäderholmarna

I lördags var jag och familjen på ett fantastiskt gott och mysigt julbord på restaurang Rökeriet på Fjäderholmarna. Vi var på Rökeriet i somras och njöt av fantastiskt god mat, utsikt och service i världsklass! Ett julbord där tänkte jag därför inte kan bli en besvikelse för någon och jag fick helt rätt!

Resan över till Fjäderholmarna och julbord på Rökeriet.

Resan över till Fjäderholmarna och julbord på Rökeriet.

Fördrinkar på väg till Fjäderholmarna.

Fördrinkar på väg till Fjäderholmarna.

Rökeriet har två sittningar på kvällstid, 16:00 och 20:00. Båt från Strandvägen avgår en halvtimme före och turen tar ca 25 minuter. Det är inte den vanliga Fjäderholmsfärjan man åker över med utan Strömmas lite större båtar. Båten har vackra lampor, belysning och julpynt och i baren ombord säljs dryck och glögg man kan köpa som fördrink innan maten. Jag körde bil så jag tog en cola, Mattias öl och barnen en varsin varm glögg.

Välkommen in på julbord på Rökeriet.

Välkommen in på julbord på Rökeriet.

Båt nummer ett med fisk och skaldjur.

Båt nummer ett med fisk och skaldjur.

Rökta räkor och musslor.

Rökta räkor och musslor.

Hemgjorda spännande sillar.

Hemgjorda spännande sillar.

Båt nummer två med korvar, skinka, patéer och annat kallt

Båt nummer två med korvar, skinka, patéer och annat kallt.

Patéer, sylta, rödbetssallad.

Patéer, sylta, rödbetssallad.

Vi njuter av god mat och trevligt sällskap.

Vi njuter av god mat och trevligt sällskap.

Rökeriet är riktigt juligt och mysigt inredd med allt från klassisk julgran till fina dekorerade pepparkakor. Personalen smälter fint in med röda förkläden och passande kläder. Utanför restaurangen är eldar tända och när man kommer in bjuds man på varm glögg som man kan smutta på medan man kollar igenom dryckeslistan. Sedan väntar maten. Och den är värd att vänta på! Det är två stationer, eller båtar, med kallskuret. På första båten finns det olika sorters lax, hälleflundra, sill, räkor, musslor, fisk- och skaldjursröror av olika slag, ägg, löjrom, potatis, inlagda och smaksatta strömmingar. På andra båten sylta, patéer, korvar, olika sorters skinka, rostbiff, renhjärta, rödbetssallad, potatissallad, grönsaker och självklart massor av tillbehör. Det finns även ett bord med olika sorters bröd, smör och ost.

En av Rökeriets duktiga kockar.

En av Rökeriets duktiga kockar.

Jansson, prinskorv, sidfläsk, köttbullar etc

Jansson, prinskorv, sidfläsk, köttbullar etc

Rödkål, brunkål, grönkål och blodkorv.

Rödkål, brunkål, grönkål och blodkorv.

Det kalla utbudet är det som nästan alltid lockar mest och så även här. De varma rätterna är inte så många utan består av de traditionella som köttbullar, prinskorv, jansson, rödkål, brunkål, grönkål, omeletter men även rökt sidfläsk och blodkorv.

Ost, kex och marmelad.

Ost, kex och marmelad.

Godisbordet.

Godisbordet.

Efterrättsbordet.

Efterrättsbordet.

Klassiska struvor.

Klassiska struvor.

Efterrätterna går inte av för hackor. En station med tre sorters ost, kex och marmelad. En station med mycket klassiska juldesserter som ris a la malta, ostkaka, klenäter, struvor, saffranspannacotta, brownies, äppelkaka, grädde, vaniljsås, bär, chokladbollar, tryfflar etc. Ett bord med bara godis, till största delen olika marmeladgodisar men även klassiska som brända mandlar, knäck, ischoklad, skumtomtar, kola etc.

Ni hör själva. Ingen kommer gå från Rökeriet hungrig i alla fall. Det finns verkligen något för alla smaker. Så långt som möjligt är maten närproducerad och ekologisk och mycket tillverkas på plats av Rökeriets egna kockar. Råvarorna håller fantastiskt hög kvalitet. Personalen lägger fram mindre mängder av allt och fyller istället hela tiden på så fort något håller på att ta slut. På så sätt känns maten fräsch och nylagad. Det är inget överdåd av mat. Det som finns är de klassiska rätterna kompletterat med några enstaka mer unika rätter som sticker ut och skapar mervärde.

Allt smakar fantastiskt gott! Smakerna sitter där dom ska och maten liksom smälter i munnen. Jag kan inte lyfta fram någon enskild rätt, men fisk- och skaldjuren var bäst enligt mitt smak och tycke, patéerna helt underbara, sidfläsk och omelett magiskt gott. Ostarna var krämiga, smakrika och fantastiskt goda. Den brie som serverades kan vara den mest smakfulla brieosten jag ätit. Kul med de hemgjorda marmeladerna, framför allt den gröna tomatmarmeladen som passade jättebra till.

Dessert- och godisborden var helt okej. Det fanns inget som stack ut och var något speciellt. Barnen gillade såklart det mesta, jag hittade en hel del som var gott och en del som var helt okej men Mattias åt i princip bara lite ostkaka, en tryffel och chokladbollen. Å andra sidan är han inte en lika stor sötsakfantast som vi andra. Ostkakan och äppelpajen borde serverats varma för att helt komma till sin rätt. Ris a la maltan, hasselnötschokladen och chokladbollen var bäst tycker jag, knäcken fin och kul och gott med struva och klenäter (det hade barnen aldrig varken sett eller smakat). Jag gillar inte alls marmeladkonfekt och fudge men gillar man det är man i himmelriket! Det fanns det mycket av i många olika spännande smaker.

Något av det bästa med Rökeriet och deras julbord är den mycket mysiga och intima stämningen. Det är litet, lugnt och skönt. Servicen är verkligen på topp, personalen på rätt plats på rätt tidpunkt. Det känns som att vara inbjuden på en hemlagad julmiddag hemma hos vänner. Stor eloge alltså till kockar och servis.

Den stora nackdelen är båttiderna tillbaka till fastlandet. Båten avgår en gång per timme. Missar man en båt dröjer det till nästa. En tid som kan vara nog så lång när man är liten och har mycket spring i benen alternativt är väldigt trött. Tålamod är det inte många barn som har.

Sammanfattningsvis hade vi en riktigt trevlig julmiddag tillsammans hela familjen. Vi kan starkt rekommendera er Rökeriets julbord anno 2015!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *