Julstök pågår
Det går helt enkelt inte att stoppa tiden. Julen är snart här, hopptralalalaaa! Vare sig vi vill det eller inte. Nästa helg ska jag börja köpa hem julmaten. Det börjar bli dags helt enkelt och kan inte skjutas på längre än så. Förutom att handla julmat är det mycket annat som ska hinnas före jul. Man får dela upp alla måsten i små steg helt enkelt.
I helgen hann jag med några av alla de saker jag vill fixa innan jul.
1. Vi hälsade på tomten och gav våra önskelistor.
2. Vi monterade pepparkakshuset. Tyvärr hade vi ingen kristyr hemma (och jag ville inte göra min egen, har inte så goda erfarenheter av det) så fortsättning följer.
3. Jag bakade tre av mina julfavoriter – knäck, wienernougat och korintkakor. Check på det!
Makalösa/Korintkakor
200 gram smör
150 gram råsocker
100 gram korinter
250 gram vetemjöl
3 tsk bakpulver
Blanda smör och socker väl. Rör sedan ned korinterna. Rör ned bakpulver och mjöl, knåda ihop till en deg. Dela degen i två delar. Rulla vardera degbit till cirka 5 cm tjocka rullar. Skär dem i skivor. Placera kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck till varje kaka med en gaffel för att få fint mönster. Grädda dem på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 8 minuter, eller tills kakorna fått färg.
Wienernougat, ca 25 st
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel
Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Gör i ordning ett vattenbad och smält chokladen och nougaten och rör till en jämn smet. Häll ned den rostade mandeln och rör om. Lägg bakplåtspapper i en bytta/långpanna och häll ned smeten. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp. Skär i ca 25 bitar och ät och njut!!!
Knäck, ça 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
1/2 dl skållad och hackad mandel
Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°, 10-20 min. Vid 130° blir knäcken mycket hård. Tillsätt mandeln. Fördela knäcksmeten i formarna med två teskedar. Det måste gå ganska fort innan smeten stelnar. Förvara knäcken svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.
Senaste kommentarer