Bjudmiddag mitt i veckan

Att vi har middagsbjudning mitt i veckan hör inte till vanligheterna. Alla har vi ju fullt upp med jobb och aktiviteter och då känns en middag mitt i veckan inte som något man hinner eller orkar med. Ikväll hade vi i alla fall en middagsbjudning för min mamma. Då hon åker iväg på en välförtjänt semester tänkte vi att det kunde vara kul att ses kvällen innan och umgås över en bit god mat och dricka. Min mamma hade självklart nöjt sig med falukorv och potatis men jag ville göra något finare än så.

Kvällens middag blev istället en fin hjortstek, tryffelmos, rödvinssås och grönsaker. Då hjortsteken tar ganska lång tid att laga i ugnen gjorde jag den redan igår. Först kryddade jag steken med salt, peppar och torkad rosmarin. Jag brynte den i varm stekpanna och sedan in i ugnen på 150 grader tills den uppnått en innertemperatur på 55 grader. Sedan fick den vila ca 20 minuter i folie. Nu la jag den i kylen och värmde bara på den lite.

Resten av middagen förberedde jag också igår. Tryffelmos och rödvinssås. Tryffelmoset är det vi ofta äter på nyårsafton men då det är mitt i veckan gjorde jag moset på enbart mjölk. Rödvinssåsen var en ny variant som vi åt för första gången detta nyår.

Maten smakade verkligen gott, guuuuudagott helt enkelt! Härliga smaker som gifte sig bra med varandra. Till maten drack vi ett gott rödvin.

Rödvinssås, 6 port
1 gul lök eller 2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk socker
svartpeppar
3 dl vatten
2 msk kalvfond
5 dl rött vin
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
2 msk maizena
Hacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt socker och peppar och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd med vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger. Koka ihop ca 15 min. Sila såsen och red av till önskad tjocklek.
 
Potatispuré, 6 port
1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
smör
salt och peppar
tryffelolja

Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar och några droppar tryffelolja.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *