Kycklingbiffar med mango chutney
Kyckling kan jag aldrig få nog av. Man kan laga många olika typer av kycklingrätter och man kan variera tillbehören till, möjligheterna och kombinationerna är enormt många. Det finns dessutom hel kyckling, styckad kyckling, kycklingklubbor, kycklinglår, kycklingfiléer, kycklingbröstfiléer, kycklinglårfiléer, kycklinglever, etc etc. Ni förstår vad jag menar?! Att kyckling dessutom är en mager produkt och billig är inte fel det heller. Och inte minst välsmakande!
Idag valde jag att göra färs av kycklingfilé. Jag hittade ett spännande recept på recept.nu, ett recept taget från Lotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru. Receptet är enkelt med få ingredienser och dessutom snbblagat. Perfekt vardagsmat i en stressad småbarnsmammas liv!
Jag gjorde en sås till maten på mango chutney och grädde. Jag tog ett par matskedar mango chutney och hällde på grädde till lagom tjock konsistens. Sen fick såsen koka ihop några minuter och smakas av med salt och peppar.
Jag wokade vitkål och champinjoner och de grönsakerna serverade jag till maten tillsammans med lite rödbetsrester.
Maten var bland det godaste jag någonsin ätit!!! Riset var krämigt och fantastiskt gott (jag använde vanligt matris). Limebladen gav en extra god dimension till smaken på riset. Såsen var gudomlig och gifte sig väl till både ris och kycklingbiffarna. Biffarna var supergoda, kokosen bidrog verkligen till att höja smaken.
Kycklingbiffar med mango chutney, 4 port
Kycklingbiffar
1/2 dl kokosflingor
500 g kycklinglårfilé
1 tsk hela kardemummafrön
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
Kokosris
3 dl basmatisris
1 burk kokosmjölk a 400 ml
2 dl vatten
1 nypa salt
4 limeblad (kan uteslutas)
Serveras med
Mango chutney
Limeklyftor
Kokta grönsaker
Låt kokosflingorna dra i mjölk i ca 20 minuter. Kör lårfiléerna till medelgrov färs i matberedare. Rosta kardemumman någon minut i torr panna tills den doftar och krossa den sedan i mortel. Rör ihop kycklingfärs, kardemumma, ägg, ströbröd, salt och urkramade kokosflingor. Forma färsen till biffar och stek på båda sidor i lite smör eller olja. Lägg därefter lock på stekpannan och låt gå klart på låg värme i ca 10 minuter.
Måtta upp ris, kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull. Tryck ner limebladen. Koka som vanligt ris fast gärna på något lägre värme, knappt 20 minuter eller tills riset absorberat all vätska.
Ska testa kycklingen! Lät jätte gott ju!
kram