Kycklingbiffar med mango chutney

Kyckling kan jag aldrig få nog av. Man kan laga många olika typer av kycklingrätter och man kan variera tillbehören till, möjligheterna och kombinationerna är enormt många. Det finns dessutom hel kyckling, styckad kyckling, kycklingklubbor, kycklinglår, kycklingfiléer, kycklingbröstfiléer, kycklinglårfiléer, kycklinglever, etc etc. Ni förstår vad jag menar?! Att kyckling dessutom är en mager produkt och billig är inte fel det heller. Och inte minst välsmakande!

Idag valde jag att göra färs av kycklingfilé. Jag hittade ett spännande recept på recept.nu, ett recept taget från Lotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru. Receptet är enkelt med få ingredienser och dessutom snbblagat. Perfekt vardagsmat i en stressad småbarnsmammas liv!

Jag gjorde en sås till maten på mango chutney och grädde. Jag tog ett par matskedar mango chutney och hällde på grädde till lagom tjock konsistens. Sen fick såsen koka ihop några minuter och smakas av med salt och peppar.

Jag wokade vitkål och champinjoner och de grönsakerna serverade jag till maten tillsammans med lite rödbetsrester.

Maten var bland det godaste jag någonsin ätit!!! Riset var krämigt och fantastiskt gott (jag använde vanligt matris). Limebladen gav en extra god dimension till smaken på riset. Såsen var gudomlig och gifte sig väl till både ris och kycklingbiffarna. Biffarna var supergoda, kokosen bidrog verkligen till att höja smaken.

Kycklingbiffar med mango chutney, 4 port

Kycklingbiffar
1/2 dl kokosflingor
500 g kycklinglårfilé
1 tsk hela kardemummafrön
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt

Kokosris
3 dl basmatisris
1 burk kokosmjölk a 400 ml
2 dl vatten
1 nypa salt
4 limeblad (kan uteslutas)

Serveras med
Mango chutney
Limeklyftor
Kokta grönsaker

Låt kokosflingorna dra i mjölk i ca 20 minuter. Kör lårfiléerna till medelgrov färs i matberedare. Rosta kardemumman någon minut i torr panna tills den doftar och krossa den sedan i mortel. Rör ihop kycklingfärs, kardemumma, ägg, ströbröd, salt och urkramade kokosflingor. Forma färsen till biffar och stek på båda sidor i lite smör eller olja. Lägg därefter lock på stekpannan och låt gå klart på låg värme i ca 10 minuter.

Måtta upp ris, kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull. Tryck ner limebladen. Koka som vanligt ris fast gärna på något lägre värme, knappt 20 minuter eller tills riset absorberat all vätska.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Cicci skriver:

    Ska testa kycklingen! Lät jätte gott ju!
    kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *