Leksands lanserar ekologiskt knäckebröd

Leksands lanserar ekologiskt knäckebröd

Leksands lanserar ekologiskt knäckebröd

Knäckebröd är jäst hårt bröd som härstammar från Sverige och traditionellt bakas av råg. Det bakades redan på 500-talet. Ursprungligen var det ett förrådsbröd som hade hål i mitten för att hängas upp på torkstänger och bakades för att skörden skulle räcka under de långa och kalla vintrarna. Vi svenskar är ett knäckebrödälskande folk. Hela 85% av den svenska befolkningen har knäckebröd hemma. Jag har till och med flera paket och olika varianter i mitt skafferi.

Njut av brödet med klassiska pålägg eller varför inte skivad avokado och dukkah?!

Njut av brödet med klassiska pålägg eller varför inte skivad avokado och dukkah?!

Leksands Knäckebröd lanserar nu sitt första knäcke bakat på 100% KRAV-märkt svenskt ekologiskt rågmjöl. Det har tagit närmare 20 år att skapa. Brödet är det första knäckebrödet med märkningen Från Sverige och bakas på traditionellt vis enligt familjereceptet. Utöver KRAV-märkt svensk ekologiskt rågmjöl innehåller Leksands Ekologiska vatten från egen källa, rågmalt, jäst och salt. Inga tillsatser alltså. Leksands Knäckebröd är ledande inom miljövänligt bakande med återvinning av värme sedan 50-talet och deras bageri är fossilfritt sedan 2013.

Jag gillar verkligen det ekologiska knäckebrödet. Dels för att det är ekologiskt och ändå inte mycket dyrare än ”vanligt” knäckebröd, dels för att det är lite krispigare i konsistensen och har en riktigt god och djupare rågsmak.

Avokado och dukkah var en riktigt god påläggsnyhet för mig!

Avokado och dukkah var en riktigt god påläggsnyhet för mig!

Självklart kan man njuta av sitt knäckebröd på traditionellt sätt med tex smör, ost och gurka. Men varför inte testa på en mer nytänkande god topping med avokado och dukkah. Dukkah är en egyptisk krydd- och nötmix som passar till det mesta och som man enkelt gör själv. Strö över sallader, mackor, grillade grönsaker eller ris. Ett annat tips är att dippa ett gott bröd eller grönsaksstavar först i sesamolja, sedan dukkah. Supergott!

Pom och Floras dukkah (ca 1 dl)

4 msk rostade hasselnötter
2 msk fänkålsfrön
2 msk korianderfrön
3 msk vita sesamfrön
2 msk torkad timjan

Rosta kryddorna i ugnen i 150 grader i 20 minuter. Rosta nötterna samt sesamfröna i ugnen i 150 grader i 20 minuter. Mortla kryddorna fint. Krossa hasselnötterna i morteln. Blanda med sesamfröna och kryddorna.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Dixi Wonderland skriver:

    Älskar knäckebröd 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.