Bönchili i Crock-Pot

Här ska lagas en het bönchili i Crock-Pot.

Här ska lagas en het bönchili i Crock-Pot.

Jag älskar stark mat. Hetta sätter ofta piff på maten. Hettan får inte ta över för mycket. Det är en hårfin skillnad. Den ska bara bidra med det där lilla extra. En smakrik, het chili är en favorit hos mig. Med eller utan kött. Idag föll valet på en chili utan kött. En vegetarisk chili är gott, billigt och bra för hälsa och miljö. Chilin tillagades i Crock-Pot. Det är praktiskt då maten sköter sig själv samt att pottan lämpar sig allra bäst för rätter som ska tillagas länge. Crock-Pot tillåter att smakerna kommer fram och utvecklas till perfektion! Kvällens långkok blir en het bönchili i Crock-Pot.

Fräs grönsaker och lök i en gryta på spisen.

Fräs grönsaker och lök i en gryta på spisen.

Låt bönorna fräsa med ett par minuter.

Låt bönorna fräsa med ett par minuter.

I med allt utom choklad och tillaga på hög värme i tre timmar. Häll ned chokladen, rör om, och låt gå ytterligare 30 minuter på låg värme.

I med allt utom choklad och tillaga på hög värme i tre timmar. Häll ned chokladen, rör om, och låt gå ytterligare 30 minuter på låg värme.

Koka chilin länge för bästa resultat. Den ska bli härligt tjock och mörk i färgen. Servera med klassiska tacotillbehör som gräddfil, wrapsbröd, nachochips, grönsaker, guacamole och syrad rödlök. Helt fantastiskt gott!

Färdig bönchili i Crock-Pot

Färdig bönchili i Crock-Pot

Het bönchili i Crock-Pot, 4 port

1 burk cannellinibönor
1 burk vita bönor
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
1/2 grön paprika
1 röd chili
1 burk krossade tomater
30 g mörk choklad, 70 %
1 msk spiskummin
1 msk tamarisoja
2 msk rapsolja
1 lime
Salt och peppar

Skölj bönorna i kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finhacka den röda chilin. Ta bort kärnorna för mindre hetta. Skölj och finhacka paprikan. Värm upp oljan i Crock-Pot grytan alternativt i stekpanna på spisen. Tillsätt 1 msk spiskummin och fräs i någon minut. Tillsätt lök, vitlök, paprika och chili. Låt fräsa med i ca 5 minuter. Tillsätt bönorna och låt fräsa i ett par minuter till. Tillsätt krossade tomater, soja och limesaft. Smaka av med salt och peppar. Sätt tillbaka grytan på Crock-Pot enheten alternativt häll ned allt i Crock-Pot. Kör på hög värme i tre timmar. Tillsätt mörk choklad i grytan och kör på låg värme i ytterligare 30 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *