Lussebullar med fyllning
Jag gillar traditioner. Att följa traditioner känns tryggt, säkert och stabilt. Samma pepparkaksrecept år efter år. Samma recept på lussebullar år efter år. Men just vad gäller lussebullar testade jag ett nytt recept i år. Jag hakade på den hajpade trenden att baka lussebullar med fyllning som penslas med smör och doppas i socker. Det finns massor av varianter på detta recept som cirkulerar på nätet. Jag valde ett och gjorde en liten egen variant (som alltid)!
Lussebullarna blev verkligen goda. Något kompakta var det någon i familjen som tyckte. Ja, absolut om man jämför med de fjäderlätta, maskinbakta lussekatterna man kan köpa i butik så javisst. Men överlag mycket saftiga, smakrika och goda! Testa själva!
Lussebullar med fyllning, 24-30 st
Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl vaniljsocker
Bulldeg:
500 g kall standardmjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör
Pensling:
130 g smör
2 dl strösocker
Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en slät fyllning.
Bulldeg: Smula ned jästen i bunken. Häll ned mjölken och lös upp jästen. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär ca 2 cm breda remsor av degen och rulla ihop dem så som du rullar lussebullar.
Lägg på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills de är gyllene i färgen.
Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i strösocker.
Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.
Senaste kommentarer