Saffranslängd med mandelmassa och vit choklad
Idag är det lucia. Det kan ju ingen ha missat! Det bjuds på lussefika både till höger och vänster. Det serveras till exempel pepparkakor, saffransbullar och saffranssnittar. Själv kommer jag servera min fantastiska saffranslängd med mandelmassa och vit choklad.
Saffranslängd med mandelmassa och vit choklad är ett mumsigt tillbehör till julens fika. Fyllningen i saffranslängden består av smör, mandelmassa, vit choklad och socker som man brer ut över den utkavlade degen som fått smak av saffran. Det blir otroligt saftigt och smakrikt. Det här är en av mina favoriter till adventsfikat.
Saffranslängder, 2-4 st beroende på storlek
50 g jäst
5 dl mjölk
ca 17 dl vetemjöl
2 dl råsocker
250 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 tsk salt
2 påsar saffran (à 1/2 g)
Fyllning
30 g smör eller margarin
100 g vit choklad
100 g mandelmassa
1/4 dl socker
Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 35-37 grader. Häll ned mjölken i jästen och rör om tills jästen löst sig. Mortla saffran med lite av sockret. Låt dra i 1 msk sprit minst 15 minuter. Blanda i saffranet, resten av sockret, rumsvarmt smör, salt och vetemjöl i degvätskan. Arbeta degen långsamt ca 2 min. Öka hastigheten och arbeta degen ca 10 min. Då hinner glutentrådar bildas och degen blir elastisk. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Baka ut till avlånga plattor.
Bred ut smöret på plattan. Riv över chokladen och mandelmassan och strö på sockret. Rulla ihop till en rulle. Klipp med 1.5 cm mellanrum och vik framåt, vänster, höger, framåt, vänster, höger, etc. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt vila under bakduk i ca 45 minuter. Grädda på 200 grader i 25-30 min.
Senaste kommentarer