Godaste saffransbullarna
Det är lustigt! I januari är man ruggigt trött på allt vad saffransbullar, julkryddor, glögg, risgrynsgröt, julskinka, rödkål, pepparkakor, knäck och så vidare heter. Nu i slutet på november riktigt längtar man efter alla dessa godsaker. Nu kunde jag inte hålla mig längre. I fredags bakade jag de godaste saffransbullarna man kan tänka sig. Har bakat efter liknande recept tidigare år men nu kör vi utan kesella.
Saffransbullarna är perfekta till första advent nästa helg, men vem kan hålla sig så länge?! Självklart högg vi in på ett par bullar var samma kväll. Finns det något godare än nybakade bullar? Får jag bestämma har vi fikat upp alla bullar innan nästa helg. Jag älskar att fika, och älskar saffransbullar.
Den här saffransbullen har jag fyllt med mandelmassa, smör och florsocker, riktigt saftigt och gott! Jag testade för första gången att göra nystan. Fördelen är då att man ”nystar” in fyllningen i bullen så att den blir extra saftig och smakrik. Tyvärr gjorde jag bullarna lite mindre än normalt, men då kan man å andra sidan äta desto fler.
Lycka till med saffransbullarna och njut av årstiden!
Saftiga saffransbullar, 20 st
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
2 påsar saffran (1 g)
1,5 dl strösocker
0,75 tsk salt
13–15 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumstempererat smör
100 g mandelmassa
0,5 dl florsocker
Pensling:
1 dl vatten
1 dl socker
1 ägg
pärlsocker
Ljumma mjölken till 35-37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i saffran, resten av sockret, rumsvarmt smör, salt och vetemjöl i degvätskan. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Blanda smör, mandelmassa och florsocker i en bunke. Rör till en jämn massa.
Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Vik degen dubbel, kortsida till kortsida. Skär 40 stycken centimeterstora strimlor av degen. Rulla ihop två stycken strimlor till ett nystan. Börja med en, och ta sedan nästa och tvinna runt den första.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Koka socker och vatten till en sockerlag. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter tills de fått en fin gyllene färg. När du tar ut de gräddade bullarna kan du pensla dem med lite sockerlag för att behålla saftigheten i dem.
Ät och njut!
Senaste kommentarer