Nyttiga scones

Nyttiga scones

Nyttiga scones

Finns det något lyxigare än att börja helgmorgonen med nybakat bröd? Gärna scones om ni frågar mig. Jag älskar det ”klassiska” receptet med vitt mjöl, smör och yoghurt\mjölk. Nyttigt? Kanske inte, men magiskt gott. Det kan man lyxa till det med då och då. Eftersom jag gärna äter scones varje helg försöker jag variera med mer nyttiga scones.

Nybakta och varma havrescones.

Nybakta och varma havrescones.

Det finns mängder av varianter på nyttiga scones. Jag har tidigare bakat bland annat Kesella-scones, Citron- och solrosscones och Honungsscones. Idag experimenterade jag fram något jag kallar Havrescones. Det bygger på grovt dinkelmjöl och havremjöl. Havremjölet köper man färdigt eller så mixar man helt enkelt vanliga havregryn till ett fint mjöl. Om du gör själv, kom ihåg att 1 dl havregryn inte är samma som 1 dl havremjöl. Utgå från havremjöl när du mäter upp.

Det grövre mjölet ger struktur och smak.

Det grövre mjölet ger struktur och smak.

Dessa scones blev verkligen supergoda! Det grövre mjölet ger sconesen mer karaktär och smak än vanligt vetemjöl. Chiafröna ger extra struktur och tugg. Honungen balanserar upp den grövre smaken och ger en perfekt touch av sötma. Mums! Alla utom Gus (såklart) gav havrescones tummarna upp. Gus är en O’boy och limpkille som älskar söta vetemjölsbröd och dessutom ogillar förändringar. Han älskar mina klassiska scones. I vilket fall, dessa havrescones kommer jag garanterat baka igen.

Jag äter gärna mina scones med smör, marmelad och ost - MUMS!

Jag äter gärna mina scones med smör, marmelad och ost – MUMS!

(Observera att jag har gjort 1,5 sats enligt receptet nedan. Det gav två lite större och två lite mindre scones. )

Havrescones, 3-4 bröd

2 dl dinkel fullkorn
2 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk chiafrön
1 ägg
250 g lättkvarg
1 msk olja
2 msk honung

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna.  Knäck i ägget och tillsätt kvarg, olja och honung. Blanda runt men överarbeta inte degen. Den ska vara lite kladdig. Klicka ut till önskat antal scones. och låt smeten svälla lite, smeten ska va ganska kletig. Gör så många scones du vill ha (jag gör 2 STORA) sedan grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Man kan ha i nötter och russin och annat man tycker är gott, bara fantasin sätter stopp!

Kesella-scones, 4 bröd

1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
2 dl lättkesella/kvarg
1 msk hela linfrön
Linfrö till garnering

Blanda mjölsorterna och bakpulvret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Rör väl, klicka ut till 4 bullar. Strö på linfrö. Grädda på 225 grader i ca 10 minuter.

Citron- och solrosscones, 2 kakor

2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkorn
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl rostade solroskärnor
rivet skal från 1/2 citron
1/2 dl olja
1 dl mjölk
1 dl naturell lättyoghurt

Blanda mjöl, bakpulver, salt, solroskärnor och citronskal i en bunke. Tillsätt olja, mjöl och yoghurt och rör samman till en kladdig deg. Klicka ut degen i två kakor på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dom lite. Grädda mitt i ugnen, 250 grader i ca 10 min.

Honungsscones, 2 stora och 2 små

1.5 dl mjölk
35 g smör
0.5 dl fiberhavregryn
2.5 dl dinkelsikt
1 dl dinkel fullkorn
2 msk honung
0.5 dl russin
0.5 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt

Blanda ihop de torra ingredienserna. Finfördela smöret i mjölblandningen. Häll ned övriga ingredienser och rör om. Baka ut till 2 större bullar och 2 mindre. Grädda i ugn 250 grader i ca 10 min.

Klassiska scones, 4 kakor

4 dl lättmjölk eller lättyoghurt
100 gram smör
8 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölk eller yoghurt och rör ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor. Skär två skåror i varje kaka i form av ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 12 minuter. Servera nygräddade och varma!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. ida skriver:

    Åh, vilken lyx!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *