Lyxig lördagsfrukost

En riktigt trevlig lyx tycker jag är nybakat bröd. Både köpt och egenbakat. Det är en sorts magisk känsla att få ta en tugga av ett varmt eller ljummet bröd bakat med kärlek och omtanke.

Vad gäller hembakat är det varken särskilt jobbigt eller komplicerat att baka ett gott och/eller nyttigt bröd. Imorse bakade jag helt underbara frallor. Själva degen rörde jag ihop redan igår kväll. Det gick på fem minuter. Imorse hällde jag bara ut degen på ett mjölat bakbord, formade till den, lät den jäsa medan ugnen kom upp i temperatur och sedan gräddades de på en baksten i ugnen i ca 15 minuter (en vanlig varm plåt hade gått lika bra för de som inte har en baksten). Resultatet blev ett fluffigt, lagom segt bröd med massa god smak.

Receptet till brödet kommer från Pain de Martin. Han kallar dom enklaste frukostbullen. 

Enklaste frukostbullen, ca 8 st

På kvällen
4 dl (400 g) vatten
2 tsk (10 g) jäst
9 dl (540 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung

Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast och ställ den i kylen över natten.

På morgonen
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ungefär 10 cm bred och sisådär 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden så att den blir cirka 5 x 40 cm. Pensla på lite vatten, strö på solrosfrön och sist lite mjöl. Sätt ugnen på 275 grader eller så varmt det går, låt degen vila medan ugnen blir riktigt varm, ca 30 minuter. Låt en plåt eller baksten stå i ugnen under tiden.

Ta ut plåten/bakstenen ur ugnen. Dela degen i ca 8 bitar och lägg på den heta plåten. Eftersom plåten är varm kommer bröden inte fastna, men om man vill kan man förstås lägga ett bakplåtspapper mellan. In i ugnen. Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg på båda sidorna, ca 15 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

Frallorna var gudagoda! Jag som älskar scones skulle nästan till och med kunna sträcka mig till att de var minst lika goda som scones är. Men bara nästan 🙂 Kul med omväxling om inte annat. 1000 gånger nyttigare än scones om inte annat. Jag njöt mina med smör och ägg och en kopp chai latte till. Härliga lördag!!!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *