Mattrender 2014

Idag var jag iväg på ett mycket trevligt event där United Minds presenterade de viktigaste mattrenderna, Food Change 2014. Det var verkligen intressant och mycket av det vi fick höra märker man av redan idag.

Några av de trender man kan se är att vi vill ha en helhetsupplevelse när vi handlar vår mat. Vi tycker att det är tråkigt att gå på Ica och Konsum. Istället åker vi gärna till en lantgård, en lokal slaktare eller butiker/gallerior som erbjuder en större helhetsupplevelse och gör våra matinköp där. Vi klimatäter och vill ha kött från svenska bönder, om vi nu vill ha kött. Att odla själv blir ännu hetare än det redan är. Vi vill ha äkta råvaror, inga halv- eller helfabrikat – dessa är ”fult” att köpa. Man ska äta mat tillagad från grunden. Det ska inte vara några konstiga tillsatser eller e-ämnen i maten. Minst socker vinner. Crossover kommer att slå i Sverige, typ Cronuts och Ramenburger. Trenden att äta grönt håller i sig. Vi tänker mer och mer på hälsan, både egen hälsa och hur vår matkonsumtion påverkar miljön. LCHF är helt ute och 5:2 har tagit över. Vi vill minska matsvinnet och försöker komma på lösningar hur vi ska slänga mindre mängd mat. Många skäms för vad de äter och man tänker mycket på hur andra ser på vad man lägger upp på varubandet när man handlar. Man äter inte längre utan att tänka efter före.

Ja, det var en kort och koncis sammanfattning! Otroligt intressant!

Vi bjöds på världens godaste macka – Banh Mi från Bun Bun Truck. Banh Mi är fyllda franska baguetter med vietnamesiska smaker: krispigt syrliga pickles, koriander, pikant majonäs, chilis och gurka toppat med marinerat fläsk, kyckling, tofu eller charkuterier. Jag valde hälften fläsksida, hälften special combo (vietnamesisk paté, skinka och terrine på grishuvud). Ovanpå mackan sprutades het chilisås. Den var faktiskt sagolikt god. Fläsksidan var bäst! Testa!!! Bun Bun Truck är en foodtruck som åker runt i Stockholm med omnejd och om du följer dom på Facebook eller Twitter får du reda på vart de parkerar nästa gång.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Lina skriver:

    Tack för att jag fick följa med 🙂 Det var gott, kram

  2. dianasdrömmar skriver:

    Spännande med mattrender kram Diana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *