Tacofärs i Crock Pot

Köttfärs och tacokrydda - ett måste till fredagstaco!

Köttfärs och tacokrydda – ett måste till fredagstaco!

Fredagskvällar med tacos eller texmex har nästintill blivit en svensk institution. Svenskarna äter mest tacos i hela Europa. Hela 85 procent äter tacos regelbundet och 55 procent väljer att göra det på fredagar. Men även lördagar är det många som festar till det med tacos. Hemma hos mig äter vi faktiskt väldigt sällan detta just på fredagar eller lördagar. Vi äter mycket tacos och älskar det, men brukar sprida ut favoriträtten jämnt över veckans alla dagar. Vad gäller själva färsen brukar jag variera mig. Jag varierar den klassiska köttfärsen med kycklingfärs, pulled pork, pulled beef, lax och vegetarisk färs. Det som dock går bäst hem hos barnen är köttfärsen. Det ska dessutom vara köpt krydda, Min gillar dom inte… Idag testade jag att göra tacofärs i Crock Pot.

Bryn färsen innan tillagning för optimal smak.

Bryn färsen innan tillagning för optimal smak.

Ställ grytan på tillagningsenheten. Häll ned krydda och vatten.

Ställ grytan på tillagningsenheten. Häll ned krydda och vatten.

Låt gå 3 timmar hög.

Låt gå 3 timmar hög.

Nu är det många av er Crock Pot-användare (och vanliga stekpanna-användare) som höjer på ögonbrynet. Varför gör jag tacofärs i Crock Pot? Vad vinner jag på det? Jag bryner dessutom färsen i grytan/stekpanna innan tillagning (pga maillardeffekten). Sedan har jag ner krydda och vatten och kör i gång Crock Pot. Crock Pot kör jag på 3 timmar hög.

Jag vinner absolut inte tid. På spisen tar det bara 15 minuter max. MEN… Jag vinner i smidighet och framför allt i smak. Kan tala om att saftigare, mer smakrik och godare tacofärs har jag aldrig ätit. Man kan inte få till dessa smaker och konsistens i en panna på spisen. Smakerna fördjupas och lyfts fram när köttet tillagas under så lång tid. Underbart gott! Har ni en Crock Pot måste ni testa detta.

Färdig tacofärs.

Färdig tacofärs.

Tacofärs,  4 port

400 g nötfärs
1 påse taco kryddmix
1/2 dl vatten

Bryn färsen i grytan/stekpanna på spisen. Färsen ska inte koka, utan brynas (tips – stek mindre mängd åt gången ifall det vattnar sig). Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Häll i kryddmix och vatten. Rör om. Kör 3 timmar på hög effekt. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Inghard skriver:

    Liknar det i Mexiko liksom i Louisiana träskmarker som alltid står på om någon passerar som behöver mat. Såg bitar av kyckling, alligator och annat jag inte vågade fråga om. Dock blev den gamla tanten lycklig när jag bad om lite till!

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Hahahaha! Låter som en smaskig blandning 🙂 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *