Mumien är tillbaka

Välkommen till Egypten och Medelhavsmuseet

Idag gjorde jag en vandring genom Egyptens 7000 år långa historia och lärde känna människorna vid Nilen. Denna spännande resa gjorde jag på Medelhavsmuseet i Stockholm. Jag var inbjuden på en pressvisning i samband med en ny permanent utställning som öppnas i veckan.

Egyptiska hieroglyfer

Intressanta föremål ställdes utDen 22 februari öppnar en ny utställning om Egypten på Medelhavsmuseet. Besökaren får se mängder av föremål som tidigare inte visats, ta del av nya forskningsrön och använda den senaste 3D-tekniken för att studera museets mumier. Allt är uppbyggt kring berättelser, filmer och digital teknik som ledsagar besökaren genom historien. Utställningen har lagt mycket fokus på människorna, folket i Egypten.

Martin Widmark, författaren till boken som audioguiden för barn spelar upp

Det har tänkts mycket på att även barnen ska få ut något av besöket. Utställningen ska locka hela familjen. Martin Widmark, som skrivit böckerna om LasseMajas detektivbyrå, har skrivit en berättelse, Gravens hemlighet, som man kan lyssna på via museets audioguide. Den tar med barnen på ett äventyr bland gravplundrare och mumifierade djur. Audioguiden aktiverar utställningens föremål och väver ihop dessa med det fiktiva äventyret. På så sätt blir museet mer levande och intressant för barnen.

Smycken och kläder från gamla Egypten

På museet kan barnen kan även få lära sig att skriva hieroglyfer och klä och smycka sig som de forna egyptierna. Det har satsats mycket på museets hemsida, där äventyret i Egypten kan börja redan på hemmaplan eller varför inte som avslutning när man kommit hem och blivit inspirerad efter besöket.

Utforska en sarkofag med äkta mumie med hjälp av den senaste 3D-tekniken

 

Neswaiu och hans sarkofag Jag blev helt fascinerad av mitt besök. Man gjorde verkligen en resa genom tiden, fick se och läsa om fantastiska personer och föremål och lärde sig mycket nytt. Ett intresse väcktes i mig om detta folk, land och denna tid, ett intresse som inte funnits förut. Häftigast var nog nere i gravkammaren. Där fick man via ett digitalt tryckkänsligt bord själv utforska mumien Neswaius och sarkofagen han ligger i. Man kunde skala av mumiens lindor lager för lager och se allt från inskriptioner på kistorna, själva kroppen och alla de amuletter som ligger dolda mellan linnelagren. Jättehäftigt!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *