Mycket att göra och se på Åland

Nu har det gått snart två veckor sedan jag och familjen åkte iväg på vår minisemester till Åland. Vi har smält alla intryck och jag har i flera artiklar på bloggen berättat om allt fantastiskt vi har varit med om. Åland har verkligen ett enormt utbud av evenemang och aktiviteter att välja bland för barnfamiljer (men självklart även för singlar, kompisgäng, äldre och familjer utan barn). I år har just familjen satts i fokus då Visit Åland firar Barnens år och med den nystartade Piratklubben försöker göra Åland mera attraktivt för inresande barnfamiljer. Jag skulle verkligen vilja säga att de har lyckats och jag hoppas att varje år bli barnens år.

Något jag har tagit med mig från vår resa är att vi har haft riktig kvalitetstid tillsammans. Barnen och vi vuxna har liksom mötts i leken. I de mera vuxna aktiviteterna som museum och restaurangbesök har barnen involverats genom skattjakter, tipspromenader, lekvänliga utställningar, utklädningskläder, specialanpassad mat och dryck etc. På barnaktiviteterna har vi vuxna bjudits in i leken genom familjeracing, elbåtar för hela familjen, fotbollslekar och andra aktiviteter som kräver samarbete barn och vuxna. Sedan möts man självklart i mer traditionella familjeaktiviteter som fiske och djurparker där ålder verkligen inte har någon betydelse.

I texten nedan länkar jag till alla inlägg jag skrivit om de olika upplevelserna. Klicka, läs och låt er inspireras!

Det roliga börjar redan på resan över till Åland.

Det roliga börjar redan på resan över till Åland.

Det roliga startade redan på resan över till Åland på Viking Line-färjan med god mat och stora lekland. Direkt när vi kom fram åkte vi ut på böljan den blå med fiskebåten Fiskelyckan och fick både gäddnapp och älgspotting. Efter värmande bastu fyllde vi magarna med plåtbröd på Pub Niska nere i sjökvarteret. På Park Alandia hotell stannade vi i lekrummet en stund innan vi gick till sängs för att orka med nästa dags äventyr.

En rolig dag på Smart Park.

En rolig dag på Smart Park.

Då styrde vi kosan mot det nyöppnade Smart Park och hade en dag med mycket lek och skratt. På kvällen tog vi in på Björnhufvud Bed & Breakfast och fick ett trevligt och personligt bemötande. Vi åt fantastiskt god hemlagad mat, tog en promenad till sjön och sov riktigt gott i de sköna sängarna.

Ett museum perfekt för klåfingriga och nyfikna barn.

Ett museum perfekt för klåfingriga och nyfikna barn.

Efter en brakfrukost åkte vi tillbaka till Mariehamn för ett besök på Ålands sjöfartsmuseum med S/V Pommern. Där tog vi del av Ålands maritima kulturarv genom utställningar som tillät klåfingriga barn att röra, testa och klättra.

En himmelsk upplevelse på Smakbyn.

En himmelsk upplevelse på Smakbyn.

Vi åt en lunch vi sent kommer glömma i restaurangen på den mycket populära helhetsupplevelsen Smakbyn. Godaste lunchen ever?!

Ett möte med roliga djur på riktigt nära håll!

Ett möte med roliga djur på riktigt nära håll!

Turen gick sedan vidare till Käringsunds viltsafari där vi på nära håll fick bekanta oss med hjortar, vildsvin, strutsar och lamor. En aktivitet som kanske inte låter särskit kul på pappret men som var bland det häftigaste vi har upplevt i djurväg. Framför allt eftersom vi inte förväntade oss detta!

Leklandet för lekglada små och stora!

Leklandet för lekglada små och stora!

Då regnet öste ner fick barnen, och vi vuxna, leka av oss på det enorma Leklandet. Vi studsade i olika uppblåsbara attraktioner, testade sumobrottning och fotboll.

Kombinera god öl och mat på Pub Niska.

Kombinera god öl och mat på Pub Stallhagen.

På kvällen fick vi äran att prata med den driftiga och mycket trevliga Christian Ekström, ägare av Pub Stallhagen, som lärde oss allt om det Åländska ölet Stallhagen. Vi åt dessutom en middag som var riktigt delikat och passade utmärkt till ölen vi drack. Vi sov riktigt gott på mycket mysiga Kvarnbo Gästhem Bed & Breakfast som också bjöd på en dignande frukost som verkligen inte gick av för hackor!

Sista självande timmarna stod egentligen Mariebad på schemat, men barnen ville så gärna tillbaka till Smart Park och så fick det bli. Nöjda med vår resa gick resan sedan hem till Sverige igen. Men till Åland kommer vi självklart igen – det kan ni lita på! Tack Åland för denna gång!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *