Näringsjägaren
Avkoppling och semester går verkligen hand i hand. Jag har passat på att byta ut det mesta meningslösa scrollandet på mobil och iPad mot att läsa böcker. Finns inget härligare och mysigare och det ger så mycket mer! Nu är semestern slut men jag slutar inte läsa böcker för det. Jag har kommit in i ett läsflow som jag trivs i. När vi kom hem från vår resa i skärgården hittade jag en mycket efterlängtad bok i brevlådan. Näringsjägaren av Lina Nertby Aurell & Mia Clase, aka Food Pharmacy. Näringsjägaren är duons tredje bok.
Food Pharmacy är en plattform som består av blogg, podd och böcker. Plattformen har skapats för att nå ut med livsviktig fakta om kopplingen mellan vad vi äter och hur vi mår. I den nya boken, Näringsjägaren, tar tjejerna tag i en av vår tids mest angelägna frågor – bättre folkhälsa och mindre belastning för planeten. Dåliga matvanor är den största enskilda risken till att dö för tidigt i Sverige och maten vi äter har en stor negativ inverkan på vår planet. Vi behöver dock inte deppa ihop inför detta faktum. Det finns enkla lösningar precis framför näsan på oss och det är dessa som författarna försöker förmedla och inspirera till i boken.
En sk näringsjägare är en person som äter för att må bra och inte för att se ut på ett visst sätt. En näringsjägare jagar näring i alla måltider och jakten utövas med stor respekt för naturen. Med hjälp av boken kan vi alla ta näringsjägarexamen. Till vår hjälp får vi ett sextiotal näringsboostade recept samt näringsjägarkompass som ska hjälpa oss att varje dag få i oss en stor mängd varierande och näringsrika livsmedel i många olika färger.
Jag blev stormförtjust i boken. Den är skriven med en stor dos humor och på ett enkelt sätt som gör att alla förstår och kan ta till sig all viktiga fakta, råd och tips som presenteras.
Och vilka recept! Magiska! Det första jag gjorde var att ”Baka med gröna hemligheter”, närmare bestämt bakade jag Havreknäcke med röda linser. Som näringsjägare tar man alla chanser att gömma rotfrukter, grönsaker och baljväxter i bakverken. Kan vara det godaste knäckebrödet jag någonsin bakat!
Jag gjorde sedan Havrefras med ingefära och banan. Havrefras i helt ny tappning där mosad banan ger sötma och stora knapriga bitar av nyttig havre och frön. Så gott och verkligen beroendeframkallande! Finns så många fler recept jag vill laga till. Hur gott låter inte Vegan quinoa chili, Örtig hummussås, Hel special för curlingföräldrar, Köttbullar utan kött, Food Pharmacys tacofärs, Morotsröra med kikärtor och kummin, Brownie med svarta bönor samt Äppelknyckarpaj. Bara för att nämna några av alla mina favoriter.
Den här boken ska ni inte missa. 5 av 5 sunda!
Hej,
Tack för att ni delar med er av så mkt bra råd och tips. Jag har ätit ganska sunt i hela mitt liv mycket tack vare mina föräldrar som odlade mycket. I perioder med låga löner har jag tyvärr inte kunna äta lika nyttigt. Har ni recept där man har en tight matbudget på en vuxen och två tonåringar ? Vi äter mest vegetariskt .
Jag hoppas ni kommer ut med en bok om detta för nyttig mat är DYR. Vi är ganska sparsamma och äter inte mycket ute.
Mvh
Marina