Pulled pork i Crockpot Turbo Express
Pulled pork har länge varit förekommande i södra USA, där den tillagas i olika former och kryddningar. I början av 2010-talet kom fenomenet till Sverige och blev mycket populärt. Pulled pork är en metod för tillagning av fläsk som tillagas långsamt vid låg temperatur, vilket tillåter köttet att bli mört nog för att dras till bitar. Det är också så man vet att köttet är färdigt, alltså om det med enkelhet kan dras isär med hjälp av en gaffel. Jag har lagat pulled pork både i en gryta i ugnen och med slowcooking i min Crockpot. Men nu har jag även testat Pulled pork i Crockpot Turbo Express.
Säger bara WOW!! Det här receptet får ni inte missa. Och att gå från tillagning på 7-8 timmar till tillagning på 1 timme är rena rama trolleriet. Man drar varken ner på smak eller mörhet, men ändå sparar man så mycket tid. Svaret stavas alltså tryckkokning.
Idag testade jag också ett nytt recept. Var inte rädda för att lägga till eller dra ifrån när det kommer till kryddning. Det är nästan omöjligt att misslyckas om du utgår från vad du gillar.
Servera pulled pork med bröd, grillsås, och grönsaker som coleslaw.
Pulled pork, 6 port
1,2 kg fläskkarré
2 hackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
1 dl barbecuesås
2,5 dl kycklingfond (ej koncentrat)
0,5 dl äppelcidervinäger
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk senap
Ta bort locket från din Crockpot Turbo Express och välj brown/sauté-funktionen. Ställ in 15 minuter. Låt den värmas upp. Lägg i den hackade gula löken och vitlöken tillsammans med lite fett. Låt dem fräsa så de mjuknar och tar lite färg, ca 5-6 minuter. Ta ut och lägg löken åt sidan.
Putsa karrén från de värsta senor och hinnor. Fett är inte något problem om det är kvar. Tvärtom det ger bara mer smak. Dela köttet i några större delar, 3-4 st. Bryn köttet i lite fett så alla sidor får lite färg.
Lägg tillbaka löken. Tillsätt kryddorna, senap och barbecuesåsen. När de har fått hettats upp ordentligt slår du på kycklingfonden och vinägern. Rör om lite grann.
Stäng av sautéfunktionen. Sätt på locket, glöm inte att stänga ventilen. Välj Manual-funktionen och sätt tiden på 60 minuter. När tiden är ute kan du låta trycket sjunka till normalt, utan att öppna ventilen, tar cirka 12-15 minuter. När köttet är färdigt lyfter du ut det, lägger på ett fat och drar isär köttet i mindre delar med hjälp av två gafflar. Spä med delar av såsen som är kvar i tillagningskärlet till önskad konsistens. Ät och njut!
Den var fantastiskt god. Kul att hitt lite recept som både är nyttiga och passar till express. Tack