Pulled pork i Crockpot Turbo Express

Pulled pork i Crockpot Turbo Express
Pulled pork i Crockpot Turbo Express

Pulled pork har länge varit förekommande i södra USA, där den tillagas i olika former och kryddningar. I början av 2010-talet kom fenomenet till Sverige och blev mycket populärt. Pulled pork är en metod för tillagning av fläsk som tillagas långsamt vid låg temperatur, vilket tillåter köttet att bli mört nog för att dras till bitar. Det är också så man vet att köttet är färdigt, alltså om det med enkelhet kan dras isär med hjälp av en gaffel. Jag har lagat pulled pork både i en gryta i ugnen och med slowcooking i min Crockpot. Men nu har jag även testat Pulled pork i Crockpot Turbo Express.

Helt otroligt, smakrikt och mört efter bara en timma i Expressen!
Helt otroligt, smakrikt och mört efter bara en timma i Expressen!

Säger bara WOW!! Det här receptet får ni inte missa. Och att gå från tillagning på 7-8 timmar till tillagning på 1 timme är rena rama trolleriet. Man drar varken ner på smak eller mörhet, men ändå sparar man så mycket tid. Svaret stavas alltså tryckkokning.

Lyfter ut och drar isär.
Lyfter ut och drar isär.

Idag testade jag också ett nytt recept. Var inte rädda för att lägga till eller dra ifrån när det kommer till kryddning. Det är nästan omöjligt att misslyckas om du utgår från vad du gillar.

Späder till önskad konsistens med såsen som bildats under tillagning.
Späder till önskad konsistens med såsen som bildats under tillagning.

Servera pulled pork med bröd, grillsås, och grönsaker som coleslaw.

Servera pulled pork med bröd, grillsås, och grönsaker som coleslaw.
Servera pulled pork med bröd, grillsås, och grönsaker som coleslaw.

Pulled pork, 6 port

1,2 kg fläskkarré
2 hackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
1 dl barbecuesås
2,5 dl kycklingfond (ej koncentrat)
0,5 dl äppelcidervinäger
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk senap

Ta bort locket från din Crockpot Turbo Express och välj brown/sauté-funktionen. Ställ in 15 minuter. Låt den värmas upp. Lägg i den hackade gula löken och vitlöken tillsammans med lite fett. Låt dem fräsa så de mjuknar och tar lite färg, ca 5-6 minuter. Ta ut och lägg löken åt sidan.

Putsa karrén från de värsta senor och hinnor. Fett är inte något problem om det är kvar. Tvärtom det ger bara mer smak. Dela köttet i några större delar, 3-4 st. Bryn köttet i lite fett så alla sidor får lite färg.

Lägg tillbaka löken. Tillsätt kryddorna, senap och barbecuesåsen. När de har fått hettats upp ordentligt slår du på kycklingfonden och vinägern. Rör om lite grann.

Stäng av sautéfunktionen. Sätt på locket, glöm inte att stänga ventilen. Välj Manual-funktionen och sätt tiden på 60 minuter. När tiden är ute kan du låta trycket sjunka till normalt, utan att öppna ventilen, tar cirka 12-15 minuter. När köttet är färdigt lyfter du ut det, lägger på ett fat och drar isär köttet i mindre delar med hjälp av två gafflar. Spä med delar av såsen som är kvar i tillagningskärlet till önskad konsistens. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Camilla skriver:

    Den var fantastiskt god. Kul att hitt lite recept som både är nyttiga och passar till express. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *