Nu blommar det i grytan

Kvällens valda maträtt i Tastelines Barnkasse från Mathem är en riktig favorit hos våra barn, nämligen korv stroganoff. En maträtt man i princip kan tillaga lite hur som helst men hos de flesta ingår falukorv/korv, lök, tomatpuré, vatten och mjölk/grädde/creme fraiche, salt och peppar. I Tastelines variant som har fått det roligare namnet blommig korvgryta ingår även vitlök, paprika och senap. Själva blommigheten måste väl vara paprikan i maten antar jag.

Jag följde som vanligt inte receptet till punkt och pricka. Mina barn, framför allt Gus, är inte överdrivet förtjusta i grönsaker i maten. Jag tog därför bara en halv paprika i grytan och resten på sidan om som färska grönsaker. Paprika älskar dom, men som sagt, inte varma och i maten. Vad gäller grädden tog jag istället för 2½ dl som receptet angav 1 dl grädde, 1 dl vatten och ½ dl mjölk med ett perfekt resultat. Varför mata barnen och oss själva med grädde i den mängden när det inte behövs för smak och konsistens?!

Korven var av bra kvalitet med svenskt kött och hög kötthalt. Det uppskattar vi vuxna! Riset som ingick ekologiskt basmatiris vilket vi också ger tummen upp. Korvgrytan var verkligen god och smakrik. Att krydda med senap har jag aldrig testat förut och det var en riktig smakhöjare tycker jag. Jag gillade de varma paprikorna, men Gus plockade såklart bort sina men var mycket förtjust i de kalla.

Nu blommar det i matlådan

Korvgryta är inte direkt världens nyttigaste rätt och vad korven egentligen innehåller vill vi helst inte veta, men det är en rätt som ändå är mycket uppskattad av hela familjen och barnen i synnerhet. En klassisk familjerätt som är god och snabb att laga.

Blommig korvgryta med ris, 4 port

1 falukorv
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 ½ dl grädde
1 msk svensk senap
3 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Olivolja

4 port ris
½ påse haricots verts, ca 250 g
1 tsk smör
Salt
½ gurka i stavar

Koka ris enligt anvisning på paketet. Koka upp vatten i en kastrull till haricots vertsen.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och skär paprikorna i ganska stora bitar. Skär korven i strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs lök och korv tills
korven har fått lite färg. Tillsätt paprikabitarna, grädde, senap och tomatpuré och låt det koka ihop någon minut. Smaka av med salt och svartpeppar.

Koka haricots vertsen en minut och häll av vattnet. Tillsätt lite smör och salt. Skölj och skär gurkan i stavar.

Servera korvgrytan med ris, haricots verts och gurkstavar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *