Fläsklägg med rotmos i Crock-Pot

Ena sekunden lagar man medelhavsmat, i nästa sekund hederlig svensk husmanskost. Här gäller det att vara snabb i svängningarna minsann!

Idag fick min assistent pottan göra jobbet, medan jag roade (?!) mig med att ha lunginflammation och sängläge.

Kvällens husmanskost blev klassikern kokt rimmad fläsklägg med rotmos och senap. I min strävan att leva för ett mer hållbart konsumtionssamhälle ingår att laga klimatsmart mat. Det kan till exempel betyda mat som är i säsong som i det här fallet. Passa på att laga mat på svenska rotfrukter som fortfarande är billiga och smakar gott. Svensk fläsklägg med ben är en billig styckdel som många kanske tycker är krånglig att tillaga, men det enda som behövs är tid då tillagningstiden är längre. I det här fallet passar det därmed perfekt att tillaga köttet i Crock-Pot.

Blivande fläsklägg med rotmos i Crock-Pot

Åter har jag inspirerats av senaste receptbroschyren från Hemköp Ladda med långkok och receptet Fläsklägg med rotmos men som vanligt har jag modifierat efter eget smak och tycke och tillagningsmetoden i Crock-Pot.

Min Crock-Pot ska nu jobba i 7 timmar

Det här är husmanskost när den är som bäst! Köttet smakrikt och mört, moset perfekt konsistens och god och djupare smak från rotfrukterna. Färgen kanske inte är den roligaste, men det får man bortse ifrån. Senap är det perfekta smakkomplementet! MUMS – så gott!

Fläsklägg med rotmos

Fläsklägg med rotmos i Crock-Pot, 4 port

1-1,5 kg rimmad fläsklägg med ben
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1/2 tsk salt
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 gul lök
2 dl vatten
500 g kålrot
2 morötter
5 potatisar

Skala kålroten, morötter och potatis. Skär i ca 2×2 cm stora tärningar. Lägg ner i botten på Crock-Pot. Skala och hacka löken och lägg ovanpå rotfrukterna. Häll i kryddor och 2 dl vatten. Lägg köttet ovanpå allt och lägg på locket. Sätt på låg effekt i 8 timmar.

Lyft ut köttet. Häll av kokspadet men spara till spädning av rotmoset. Mosa rotsaker och potatis med potatisstöt, handmixer eller i matberedare i omgångar. Späd med spadet. Smaka av med salt och peppar, avsluta med en klick smör.

Plocka köttet från ben och svål och servera med rotmos, lite av kokspadet, finhackad persilja och senap.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Käthe skriver:

    Andra koket i Crock Pot’en och det blev väldigt gott, man får bara vänja sig vid att rotmoset tar smak av köttet. Detta var lite torrt så jag testar 7 eller 7.5 timma nästa gång. Tack för receptet, familjen Sundberg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *