Ny middagsfavorit

Ny middagsfavorit
Ny middagsfavorit

Har ni lika svårt som oss att komma på nya rätter att servera till lunch och middag? Blir lätt att man snöar in på samma rätter som man kör på repeat. Här om veckan satt jag och maken i soffan och pratade om nåt, kanske om mat, det minns jag inte. I vilket fall berättade jag för honom om att vi aldrig lagat Shepherd’s pie under våra snart 20 år tillsammans. En rätt jag vet att jag lagade då och då innan vi träffades. Självklart slog vi till och lagade denna rätt i helgen och fick en ny middagsfavorit.

Vi serverade gröna ärtor på sidan om istället för i pajen.
Vi serverade gröna ärtor på sidan om istället för i pajen.

Vad är då Shepherd’s pie? Jo, helt enkelt en traditionell engelsk köttfärs- och potatismosgratäng, typ! Ursprungstanken bakom denna rätt var ett sätt att ta tillvara på rester och göra en middag av dem. I många traditionella recept har man i ärtor och morotstärningar i rätten. Vi valde att finriva morötterna och lägga ner i köttfärssåsen. Ärtorna serverade vi bredvid.

Värdelös bild men magiskt gott!
Värdelös bild men magiskt gott!

Alltså, det blev så gott! Jag (och resten av familjen) älskade denna rätt. Köttfärssåsen fick ett fantastiskt djup och gudomlig smak. Potatismoset var fluffigt, smakrikt och krispigt. Tillsammans blev det en magisk helhet! Det här är mat som alla barn kommer älska och bli lika uppskattat som lasagne.

Shepherd’s pie, 4 port

Potatismos:
1 kg potatis
2 äggulor
Smör
Parmesanost
Salt, peppar

Köttfärssås:
700g köttfärs
4–5 morötter
2-3 gula lökar
3–4 vitlöksklyftor
6 msk tomatpuré
3 msk Worcestershire sås
2 msk soja
1 dl oxfond
2 tsk sambal oelek
Salt, peppar

Garnering:
100-200 g riven parmesanost

Sätt ugnen på 220°. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa den till mos. Blanda potatis, äggulor, smör och salt/peppar. Riv ner valfri mängd parmesanost, blanda och ställ moset åt sidan.

Riv lök samt morötter samt pressa vitlök. Fräs lök och morot tills de mjuknar. Vänd i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg. Tillsätt resterande ingredienser. Låt köttfärsen puttra ca 10-15 minuter. Häll sen bort vätska/fett för att undvika att pajen blir rinnig och flottig.

Lägg köttfärssåsen i en ugnsform. Bred ut potatismos över färsen, med hjälp av en sked eller liknande. Riv parmesanost över pajen. Grädda ca 20 minuter eller tills moset fått en fin färg.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *