Kycklinggryta med tomat och bacon i Crock-Pot
Dags för en ny Crock-Pot-rätt. Varken mitt, eller ert (många av mina läsares), intresse för denna självlagande gryta verkar inte direkt avta. Fler recept efterfrågas dagligen vilket jag tycker är riktigt kul och inspirerande. Idag lagade jag en kycklinggryta med tomat och bacon i Crock-Pot. Jag blev sugen av alla vackra färger och den goda doften redan på det stadiet då jag la ner ingredienserna i grytan. En succé redan på förhand alltså!
Vad som är rätt eller fel vet jag inte. Ska man bryna ingredienserna eller inte innan man lägger ner dom i grytan? För det mesta bryner jag köttfärs, kött och kyckling. Inte grönsaker. Men det kan bero på smak och tycke.
Dagens recept är en mustig kycklinggryta. Vilken kycklingdel man använder i sin gryta kan man bestämma själv. Det går lika bra med hel kyckling där allt kan kokas med för att få fylligare smak, eller så använder man kycklingklubba, kycklinglår (som jag) eller kycklingfilé. Ju benigare bitar desto längre tid behövs i pottan. Jag valde innan servering att lyfta ut kycklingbenen. Det mesta av köttet hade ändå lossnat och jag ville inte ta några risker att få kycklingben i min, makens eller barnens mun/hals.
Vad gäller grönsaker och kryddor kan man ha i lite vad man känner för och gillar. Jag hade i 1/2 chili för att få extra piff, men det är valfritt.
En riktigt god och nyttig gryta som är extra härlig att äta en ruggig höst- eller vinterdag!
Kycklinggryta med tomat och bacon, 4 port
1 hel kyckling/1 kg kycklinglår/1 kg kycklingklubba eller 600 g kycklingfilé
2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
2 dl rödvin
1 knippe timjan
200 g champinjoner
1 pkt bacon
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater av god kvalitet (typ Zeta, Mutti etc)
1/2 röd chili
Timjan
Basilika
Salt och peppar
Hacka lök, vitlök och chili. Skär champinjonerna i kvartar och strimla baconet. Har du en hel kyckling behöver du stycka denna. Bryn kycklingen i olja tillsammans med lök, vitlök, chili, champinjoner och bacon i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över alltsammans tillsammans i din Crock-Pot, häll på rödvinet, tomater och timjan. Tillaga på låg effekt i 7 timmar Om grytan blir för tjock, tillsätt lite vatten under tiden. När allt är klart smaka av med salt och peppar och tillsätt färsk basilika och timjan till serveringen. Till grytan passar det med kokt potatis, potatismos eller ris.
Gud va gott ! Jag ser fram emot att få sätta min ”kock” i arbete när han kommer ?
Kram